Νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρουσίασε το Ιράν

Με ακτίνα δράσης 2.000 χιλιομέτρων
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 15:12
UPD:15:25

Το Fotros παρουσιάσθηκε ως το μη επανδρωμένο αεροπλάνο με τη μεγαλύτερη ακτίνα δράσης που έχει κατασκευαστεί ως τώρα από το Ιράν. 

A- A A+

Μη επανδρωμένο αεροπλάνο το οποίο μπορεί να εξοπλιστεί με πυραύλους παρουσίασε τη Δευτέρα το Ιράν, ανακοινώνοντας ότι η ακτίνα δράσης του φτάνει τα 2.000 χιλιόμετρα, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το Fotros παρουσιάσθηκε ως το μη επανδρωμένο αεροπλάνο με τη μεγαλύτερη ακτίνα δράσης που έχει κατασκευαστεί ως τώρα από το Ιράν. Το βεληνεκές του τού επιτρέπει να φθάσει στο Ισραήλ, το οποίο απέχει από το Ιράν 1000 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή.

Το μη επανδρωμένο αεροπλάνο Fotros έχει ακτίνα δράσης 2.000 χλμ. και μπορεί να πετάξει σε ύψος 25.000 ποδών, με διάρκεια πτήσης από 16 ως 30 ώρες, δήλωσε στη διάρκεια τελετής παρουσίασης ο ιρανός υπουργός Άμυνας Χοσεΐν Ντεγκάν, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μπορεί να διεξάγει επιχειρήσεις αναγνώρισης ή να φέρει πυραύλους αέρος-εδάφους για στρατιωτικές επιχειρήσεις, πρόσθεσε.

Η ιρανική τηλεόραση έδειξε εικόνες του μη επανδρωμένου αεροπλάνου κατά την απογείωση και την προσγείωση, αλλά και και εν πτήσει.

Σύμφωνα με τον κ. Ντεγκάν, το Fotros μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για αποστολές επιτήρησης αγωγών πετρελαίου και αερίου, καθώς και των οδών και των συνόρων της χώρας.

Το αεροσκάφος δοκιμάσθηκε «με επιτυχία» και «δείχνει πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τους εχθρούς δεν αποτελούν εμπόδιο για την πρόοδο στην αμυντική βιομηχανία», διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Το Ιράν έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια ένα σημαντικό πρόγραμμα κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προκαλώντας την ανησυχία των ΗΠΑ και των δυτικών χωρών.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του καθεστώτος, είχαν ανακοινώσει τη μαζική παραγωγή του μη επανδρωμένου αεροπλάνου «Σάχεντ 123» με ακτίνα δράσης 1.700 χλμ., ικανού να φέρει οκτώ πυραύλους και να πετάει επί 24 ώρες χωρίς διακοπή. Το Σάχεντ 123 παρουσιάσθηκε το Σεπτέμβριο του 2012.

Την ίδια εποχή, το Ιράν είχε επίσης παρουσιάσει το αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο «Γιασίρ», με ακτίνα δράσης 200 χλμ. και ικανό να πετάει σε ύψος 4.500 μέτρων, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ιρανικός στρατός είχε επίσης ανακοινώσει την παραγωγή του επιθετικού μη επανδρωμένου αεροπλάνου Ραντ-85.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή