Κόντρα στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013 18:15
UPD:18:22
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Στιγμιότυπο από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής.

A- A A+

Κλίμα αντιπαράθεσης επικράτησε σήμερα στη Βουλή μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με αφορμή την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014.

Ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για ένα προϋπολογισμό έκτακτων αναγκών, που είναι, όμως, μονόδρομος και κατηγόρησε την αντιπολίτευση, ιδιαίτερα το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει καταθέσει μίαν άλλη συγκροτημένη πρόταση.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της μίλησε για προϋπολογισμό που είναι στον αέρα και επιτέθηκε στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι ετοιμάζεται να επιβάλει νέα οριζόντια μέτρα.

«Είναι ένας προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης, εκτάκτων επικίνδυνων καταστάσεων και αποτελεί τον οδικό χάρτη και το όχημα να βγει η χώρα από την κρίση. Είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός, αλλά δεν έχω αντιληφθεί καμία πολιτική δύναμη, εντός και εκτός Βουλής, να προτείνει κάτι διαφορετικό», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ασκώντας κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι, πέρα από κριτικές παρατηρήσεις, δεν είναι σε θέση να διατυπώσει μια συνολική, συγκροτημένη και κοστολογημένη πρόταση εξόδου της χώρας από την κρίση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατέθεσε ένα προϋπολογισμό που είναι στον αέρα προκειμένου να τηρηθούν οι προθεσμίες και στον οποίο δεν έχει συμφωνήσει η τρόϊκα.

Επιπλέον χαρακτήρισε «κυβερνητική προπαγάνδα» τα όσα υποστηρίζονται περί μονομερούς κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έλεγε ψέματα όταν διέψευδε ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, ενώ σήμερα η Τρόικα μιλά για πάνω από ένα δισ. ευρώ και εκτίμησε ότι ετοιμάζονται και νέα οριζόντια μέτρα τα οποία η κυβέρνηση θα ονομάζει διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για παραπλανητική τακτική, τονίζοντας ότι αν έφυγε η Τρόικα σημαίνει ότι έγινε σκληρή διαπραγμάτευση.

«Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός κατατέθηκε επίσημα, θα γίνει η συζήτηση του στη Βουλή και τα κόμματα θα εκφράσουν τις απόψεις τους, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στη Βενεζουέλα, το σύστημα της οποία εσείς στηρίζετε, όπου το κοινοβούλιό της ψήφισε και έδωσε το δικαίωμα στον κ. Μαδούρο να κυβερνά επί ένα χρόνο με προεδρικά διατάγματα», σχολίασε η κ. Βούλτεψη.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τη θέση του αν είναι με τους δανειστές, ή με τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση για να βγει η χώρα από τη κρίση, καθώς, όπως είπε, υπάρχει μια διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη.

«Ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε τον προϋπολογισμό του 2014 με success story για τους δανειστές μας. Είναι ένας προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της Τρόικας. Η κυβέρνηση εφαρμόζει τη γνωστή μνημονιακή πολιτική που η ίδια η Τρόικα παραδέχεται ότι προκαλεί κοινωνικό Αρμαγεδώνα. Η μόνη λύση για να απεγκλωβιστεί η χώρα είναι μονομερής καταγγελία του μνημονίου και η διαγραφή του επονείδιστου χρέους», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, έκανε λόγο για κυβέρνηση που βρίσκεται σε πανικό. «Δεν υπάρχει success story όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Είναι μεγαλύτερο ψέμα από τα λεφτά υπάρχουν, γιατί δημιουργεί προσδοκίες στο λαό, ενώ τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα. Ούτε μια φέτα ψωμί για τα σχολεία δεν θα υπάρχουν», ανέφερε.

«Όσα αναφέρονται στον κρατικό προϋπολογισμό είναι πολιτικές που επιβάλλονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου, που θέλει να βγει από τη κρίση, όσο γίνεται πιο ανώδυνα, φορτώνοντας όλα τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου υποστήριξε ότι ο νέος προϋπολογισμός δίνει μια εικόνα για το που θα πάει το 2014 και το συμπέρασμα είναι, όπως είπε, ότι μετά το 2009, που ήταν ένας «γαλαντόμος προϋπολογισμός», θα συνεχιστεί η κρίση και η ύφεση για 5η συνεχή χρονιά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή