«Συνεργασία Σουηδίας – ΗΠΑ σε κατασκοπεία κατά της Ρωσίας»

Σύμφωνα με έγγραφα των αποκαλύψεων Σνόουντεν
Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2013 13:15
UPD:13:22
REUTERS/FABRIZIO BENSCH
A- A A+

Η Σουηδία υπήρξε σημαντικός συνεργάτης των ΗΠΑ στην κατασκοπεία της Ρωσίας και της ηγεσίας της, μετέδωσε την Πέμπτη η σουηδική τηλεόραση, επικαλούμενη έγγραφα που διέρρευσαν από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA).

Νωρίτερα εντός του 2013, ο πρώην σύμβουλος της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν διοχέτευσε στα μέσα ενημέρωσης λεπτομέρειες για ένα παγκόσμιο πρόγραμμα κατασκοπείας από την NSA, προκαλώντας διεθνείς επικρίσεις. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριών ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας με άλλες υπηρεσίες.

Η σουηδική τηλεόραση επικαλέσθηκε ένα έγγραφο που φέρει ημερομηνία 18 Απριλίου 2013, σύμφωνα με το οποίο η υπηρεσία FRA που παρακολουθεί τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, βοήθησε να παρασχεθούν στις ΗΠΑ πληροφορίες σχετικά με τη Ρωσία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Η FRA προσέφερε στην NSA μια μοναδική συλλογή σχετικά με υψηλής προτεραιότητας ρωσικούς στόχους, όπως η ηγεσία και τα εσωτερικά πολιτικά πράγματα», αναφέρεται στο έγγραφο, σύμφωνα με τη σουηδική τηλεόραση.

Η FRA αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.

«Έχουμε γενικά διεθνή συνεργασία με πολλές χώρες, κάτι που υποστηρίζεται από τη σουηδική νομοθεσία, αλλά δεν σχολιάζουμε με ποιες συνεργαζόμαστε», δήλωσε η Άννι Μπολένιους, επικεφαλής επικοινωνίας της FRA.

Σύμφωνα με χωριστό έγγραφο, σε υψηλόβαθμούς εργαζομένους της NSA ζητήθηκε να ευχαριστήσουν τη Σουηδία για τη συνεχιζόμενη δουλειά της πάνω στο ρωσικό στόχο και να υπογραμμίσουν τον πρωταρχικό ρόλο που διαδραματίζει η FRA ως κορυφαίος εταίρος στην επεξεργασία του ρωσικού στόχου, περιλαμβανομένης της ρωσικής ηγεσίας και αντικατασκοπείας.

Η σουηδική τηλεόραση ανέφερε πως πήρε τα έγγραφα από τον Γκλεν Γκρίνγουολντ, το δημοσιογράφο που ενημέρωσε τον κόσμο για τις διαρροές του Ε. Σνόουντεν.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή