Focus: Σε πλεονεκτική διαπραγματευτική θέση η Ελλάδα έναντι της τρόικας

Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013 22:29
UPD:22:31
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Το περιοδικό υπενθυμίζει ότι πολλές φορές στο παρελθόν αποχώρησε η τρόικα, αλλά η Αθήνα σε όλες τις περιπτώσεις υποχώρησε, καθώς ο φόβος ήταν πολύ μεγάλος. Αυτή τη φορά η κατάσταση είναι διαφορετική, επισημαίνεται (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα διαπραγματευτικά βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι της τρόικας εκφράζει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Focus.

Συγκεκριμένα στο άρθρο του περιοδικού, με τίτλο «Καμία διάθεση πια για καβγάδες με την Ευρώπη γύρω από τις μεταρρυθμίσεις» γίνεται λόγος για μεγάλη αυτοπεποίθηση της Ελλάδας έναντι των δανειστών της. «Οι Έλληνες το γνωρίζουν: αυτήν τη φορά βρίσκονται σε θέση ισχύος» τονίζεται.

Στο δημοσίευμα ο αναλυτής της Baader Bank, Ρόμπερτ Χάλβερ, φαίνεται βέβαιος, αναφορικά με τη δανειακή σύμβαση, ότι η Ελλάδα θα πάρει τα χρήματά της.

Επίσης στο κείμενο, που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού τονίζεται ότι από το Σαββατοκύριακο υπάρχει ένταση μεταξύ Αθήνας και τρόικας.

 «Οι ειδικοί της τρόικας, οι οποίοι εξετάζουν την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης, αποχώρησαν απογοητευμένοι» σημειώνεται και ως σημείο διαφωνίας αναφέρεται ότι «ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αρνείται να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Το περιοδικό υπενθυμίζει ότι πολλές φορές στο παρελθόν αποχώρησε η τρόικα, αλλά η Αθήνα σε όλες τις περιπτώσεις υποχώρησε, καθώς ο φόβος ήταν πολύ μεγάλος.

Αυτή τη φορά η κατάσταση είναι διαφορετική, επισημαίνεται, δεν είναι, πλέον, η τρόικα αλλά η Ελλάδα σε ισχυρότερη θέση.

«Η απειλή της χρεοκοπίας έχει πάψει πια να τρομάζει» σημειώνει ο κ. Χάλβερ και επισημαίνει ότι οι Έλληνες «βρίσκονται σε καλή διαπραγματευτική θέση».

Το περιοδικό κάνει λόγο για αναβάθμιση της θέσης Ελλάδας εξαιτίας των θετικών σχολίων από τον ΟΟΣΑ,  στην αναβάθμιση από τον Οίκο Αξιολόγησης Moody's, στα 17 εκατομμύρια τουριστών που επισκέφθηκαν φέτος τη χώρα και στην προοπτική τέλους της ύφεσης το επόμενο έτος. Ωστόσο, ως «η σημαντικότερη είδηση» χαρακτηρίζεται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ.

«Η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη διαπραγματευτική θέση από ό,τι στο παρελθόν» δηλώνει στο περιοδικό και ο αναλυτής της UBS, Γκιγκόρι Κόβατς, ενώ ο συντάκτης αναφέρει ότι προς το παρόν η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται τα χρήματα, αφού το πρωτογενές πλεόνασμα δεν σημαίνει κάτι άλλο από το ότι η χώρα μπορεί να επιβιώσει και χωρίς τα επιπλέον δισεκατομμύρια των εταίρων της.

«Οι βοήθειες πάνε στους τόκους»

Μάλιστα, αναφέρεται στο παρελθόν, όταν η χώρα δεν μπορούσε να πληρώσει συντάξεις εάν δεν λάμβανε τη δανειακή βοήθεια. «Τώρα οι πιστωτές θα έχουν ένα μειονέκτημα, εάν η δόση δεν έρθει. Οι βοήθειες, στο μεταξύ, χρησιμεύουν σχεδόν αποκλειστικά για την πληρωμή των τόκων στους πιστωτές. Γι αυτό λείπουν τα λεφτά από την κυβέρνηση. Λαμβάνοντας υπόψη τις πληρωμές τόκων, το ωραίο πλεόνασμα του προϋπολογισμού μετατρέπεται σε ένα "χοντρό" έλλειμμα.

Αυτό κυμαίνεται για αυτό το έτος γύρω στο 4%» τονίζεται από το περιοδικό, που συνεχίζει αναφέροντας ότι το 80% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια δημόσιων πιστωτών, όπως οι χώρες της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ και ο ΕΜΣ.

Η παράμετρος των ευρωεκλογών και ο ευρωσκεπτισμός

«Η διεθνής κοινότητα θα είναι λοιπόν η ίδια το θύμα, εάν δεν δώσει στους Έλληνες την επόμενη δόση» τονίζεται, ενώ μεταφέρεται εκτίμηση της Citigroup, σύμφωνα με την οποία «η κατάσταση ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματεύεται με τόλμη».

Το άρθρο καταλήγει υπογραμμίζοντας την παράμετρο των ευρωεκλογών, ενόψει των οποίων οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να εκτονώσουν τη διαφωνία με την Ελλάδα, προκειμένου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «να μην δοθεί πάσα» στα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. «Οι Έλληνες φυσικά θα πάρουν τα λεφτά τους. Αυτό το τρένο έχει αναχωρήσει» σχολιάζει ο κ. Χάλβερ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή