ΔΗΜΑΡ: Αυτόνομη συμμετοχή στις ευρωεκλογές

Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013 22:19
UPD:22:28
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ
A- A A+

Αυτόνομη θα κατέβει η ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές, μαζί με όσες δυνάμεις θα συνεργαστούν μαζί της, επανέλαβε ο Φώτης Κουβέλης, απαντώντας στην κριτική ότι το κόμμα του δεν συνδράμει στο εγχείρημα για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς όπως προτείνεται από την πρωτοβουλία των 58.

Κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση στο 2ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού δεν μπορεί να μην έχει περιεχόμενο και άποψη για τις πολιτικές που χρειάζεται η χώρα και ασκούνται από την κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ εξήγησε επίσης ότι δεν μπορούσε να πάει στη συγκέντρωση των 58, γιατί υπήρχαν συγκεκριμένες αποφάσεις της πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής. «Σκεφθείτε τι συμπεράσματα θα έβγαιναν για το λαό και το κόμμα εφόσον πήγαινα», ανέφερε και επέκρινε τα δύο μέλη της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής (Γεράσιμο Γεωργάτο, Σταύρο Λειβαδά), γιατί , όπως είπε, όχι μόνο υπέγραψαν το κείμενο των 58 αλλά συμμετέχουν και στο πενταμελές συντονιστικό όργανό τους. «Σεβαστή η δημοκρατική λειτουργία αλλά προϋποθέτει τον σεβασμό της συλλογικότητας σε όσα αποφασίζει το κόμμα», σημείωσε.

Σχετικά με τις επαφές του με την ηγεσία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι δεν συναντήθηκε με τον Μάρτιν Σουλτς γιατί δεν του ζητήθηκε αλλά συναντήθηκε με τον Χάνες Σβόμποντα και συζήτησαν τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Είπε ότι θέλουμε τη ΔΗΜΑΡ στην Ομάδα και έχουμε δύο σοσιαλιστικά κόμματα που έχουν προέλθει από διάσπαση σε άλλη χώρα και δεν υπάρχει πρόβλημα».

Απάντησε επίσης στην κριτική ότι με τη στάση της πλειοψηφίας του κόμματος για την Κεντροαριστερά αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «δεν φύγαμε από προσωπικό καπρίτσιο . Φύγαμε γιατί είχαμε μεγάλη διαφωνία και γιατί αυτό που φτιάξαμε η ΔΗΜΑΡ , ανταποκρίνεται στο συμφέρον της χώρας. Ισχύει και δεν θα πάμε ξανά στο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Φώτης Κουβέλης εξήγησε ακόμη αναλυτικά όσα έχουν γίνει γνωστά για τα γεγονότα της ΕΡΤ και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ.

Μετά την ομιλία του κ. Κουβέλη άρχισαν οι ψηφοφορίες επί των θέσεων οι οποίες εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία, ενώ σε ψηφοφορία τέθηκαν και οι δύο άλλες τροπολογίες, η μια να προσέλθει η ΔΗΜΑΡ στο διάλογο για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και η τροπολογία να μείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες δεν συγκέντρωσαν την πλειοψηφία των συνέδρων.

Οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ ολοκληρώνονται την Κυριακή, με την εκλογή Προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή