Διαδήλωση κατά του ρατσισμού στη Στοκχόλμη

Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013 19:07
UPD:19:22
REUTERS/TT NEWS AGENCY
A- A A+

Διαδήλωση κατά του ρατσισμού πραγματοποίησαν χιλιάδες Σουηδοί στη Στοκχόλμη, μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο νεοναζί σε πλήθος που μετείχε σε μια παρόμοια, αν και μικρότερη σε μέγεθος, διαδήλωση.

Περίπου 30 νεοναζί επιτέθηκαν την περασμένη Κυριακή στο πλήθος που μετείχε σε αντιρατσιστική πορεία που είχε γίνει στο ίδιο προάστιο (Κάρτορπ) της Στοκχόλμης, πετώντας μπουκάλια και κροτίδες στους διαδηλωτές.

Η Σουηδία αντιμετωπίζει μια αύξηση της υποστήριξης προς την άκρα δεξιά, μετά την αύξηση των μεταναστών στην χώρα. Το κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες, το οποίο τάσσεται κατά των μεταναστών, συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 10% στις δημοσκοπήσεις που γίνονται ενόψει των βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου έτους.

Σημειώνεται ότι στην Στοκχόλμη σημειώθηκαν τον Μάιο οι χειρότερες ταραχές στην σουηδική πρωτεύουσα εδώ και χρόνια, κυρίως σε φτωχά προάστια στα οποία ζουν μετανάστες, με νεαρούς να πετούν πέτρες στην αστυνομία και να πυρπολούν αυτοκίνητα για περισσότερο από μια εβδομάδα.

Η βία αυτή σε μια από τις πιο πλούσιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συγκλόνισε τη Σουηδία, η οποία υπερηφανεύεται για την κοινωνική της δικαιοσύνη, και πυροδότησε μια δημόσια συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η χώρα την ανεργία μεταξύ των νέων και την εισροή μεταναστών.

Οι διοργανωτές της σημερινής διαδήλωσης υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι μετείχαν σε αυτήν. Το πλήθος φώναζε συνθήματα όπως: "Τέλος στον ρατσισμό τώρα" και "Κανένας ρατσιστής στους δρόμους μας", ενώ εξέχοντες Σουηδοί καλλιτέχνες έπαιξαν σε μια σκηνή που είχε στηθεί σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Κι άλλες μικρότερες αντιρατσιστικές πορείες πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα σε διάφορες άλλες σουηδικές πόλεις.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή