Ευ. Βενιζέλος: Κορυφαία προτεραιότητα η στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση

Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2014 20:03
UPD:20:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο Αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής στην επίσημη τελετή έναρξης της ελληνικής Προεδρίας.

A- A A+

Eυκαιρία να προβάλει η Ελλάδα το κανονικό πρόσωπό της, αυτό μιας θεσμικά ισότιμης χώρας μέλους της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η προεδρία είναι αφιερωμένη στις μεγάλες ευρωπαϊκές προτεραιότητες και υπογράμμισε πως σε εθνικό επίπεδο, το εξάμηνο αυτό «αναδεικνύει την κορυφαία προτεραιότητά μας, που είναι η στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο και η επιστροφή στην "κανονικότητα" μιας χώρας μέλους της Ένωσης και της ζώνης του ευρώ, δημοσιονομικά σταθερής, χρηματοοικονομικά ασφαλούς, αναπτυξιακά ανταγωνιστικής, κοινωνικά συνεκτικής, δημοκρατικά ισχυρής, εθνικά υπερήφανης».

Επιπλέον, τόνισε ότι «η Ελλάδα ως προεδρία θα κινηθεί, με απόλυτο ευρωπαϊκό πνεύμα, μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ένωσης, επιδιώκοντας τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις, με στόχο να προωθηθεί η ατζέντα του Συμβουλίου σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή».

Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει πλήρη αίσθηση του ρόλου και των ορίων της περιοδικής προεδρίας του Συμβουλίου και θα συνεργασθεί στενά με τις μόνιμες Προεδρίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, όπως και του Eurogroup».  

AMNAWEBTV

Σημείωσε παράλληλα ότι η Ελληνική Προεδρία έχει υποχρέωση να θυμίζει ότι είναι «μια προεδρία του ευρωπαϊκού Νότου, μια προεδρία μεσογειακή, μια προεδρία που ασκείται από μια πληθυσμιακά μεσαία χώρα μέλος της Ένωσης».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως το εξάμηνο αυτό «είναι ιδιαίτερα πυκνό πολιτικά, γιατί είναι το εξάμηνο των ευρωπαϊκών εκλογών και της μεγάλης πανευρωπαϊκής συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης», και συμπλήρωσε ότι η ελληνική προεδρία «είναι έτοιμη να συμβάλει με ιδέες, αλλά και μέσα από τις σκληρές εμπειρίες της κρίσης, την ανακύκλωση ή επανάληψη της οποίας δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψει η Ευρώπη των αξιών στις οποίες πιστεύουμε».

Οι βασικές πολιτικές προτεραιότητες της Προεδρίας

Αναφερόμενος στις βασικές πολιτικές προτεραιότητας της Προεδρίας, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνηση αναφέρθηκε στις εξής:  

  • Η ανάπτυξη, η απασχόληση και η διαφύλαξη της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, με κορυφαίο ζήτημα την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
  • Η ολοκλήρωση των θεσμών οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης και της ευρωζώνης, κυρίως μέσω μιας Τραπεζικής Ένωσης που αίρει εσωτερικές ανισότητες και εγγυάται τις καταθέσεις και τις ίσες δυνατότητες πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης.
  • Η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, που είναι αφενός μεν κορυφαία ανθρωπιστική προτεραιότητα, αφετέρου δε κρίσιμο ζήτημα ασφάλειας για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, χώρες παράκτιες και ιδίως μεσογειακές.

Πρόσθεσε ακόμη ότι για την ελληνική προεδρία είναι εύλογο να υπάρχει και μια τέταρτη - οριζόντια - προτεραιότητα, αυτή της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής, που αφορά τη λεγόμενη γαλάζια ανάπτυξη, την αλιεία, την ενέργεια, το περιβάλλον, τον τουρισμό, την αξιοποίηση των θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή