Αντ. Σαμαράς: «Σχιζοφρενική» η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ

«Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα βγουν κερδισμένες από τις εκλογές»
Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014 19:38
UPD:19:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (φωτ. αρχείου), εκτίμησε ότι η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους θα «ανοίξει» τον Απρίλιο.

A- A A+

Το ευρωπαϊκό «γάντι» που του πέταξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σήκωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε δημοσιογράφους του ξένου Τύπου, στο περιθώριο ενός μπαράζ δημοσιευμάτων, άλλοτε θετικών και άλλοτε αρνητικών για τη χώρα μας, στον διεθνή και κυρίως ευρωπαϊκό Τύπο.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίδοση των «φιλο-ευρωπαϊκών», όπως είπε, δυνάμεων και φυσικά και της ΝΔ, στις ευρωεκλογές του Μαΐου, ενώ χαρακτήρισε «αντιευρωπαϊκή δύναμη» τον ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπε, έχει «σχιζοφρενική προσέγγιση» στο θέμα του ευρώ, δηλαδή άλλη εντός και άλλη εκτός συνόρων.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους θα «ανοίξει» τον Απρίλιο – πάγια θέση και ευσεβής πόθος της κυβέρνησης- επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση έκανε τη δουλειά της, «πρέπει και εκείνοι να κάνουν τη δική τους», θυμίζοντας και τη δέσμευση της τρόικας να εξετάσει την περαιτέρω λήψη μέτρων ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος σε περίπτωση που καταγραφόταν πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την πάγια δέσμευσή του τα δύο τρίτα του πρωτογενούς πλεονάσματος να αξιοποιηθούν για την ανακούφιση των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ανέργων και  χαμηλοσυνταξιούχων και το υπόλοιπο, όπως είπε, να διατεθεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, που παραμένει υψηλό.

Αναφερόμενος στην ημερομηνία των εθνικών εκλογών επανέλαβε την πρόθεσή του αυτές να διεξαχθούν στη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, αναφέρθηκε όμως στις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επιβεβαιώνοντας και το ρεπορτάζ του naftemporiki.gr για το περίφημο «ελπίζω να γίνουν το 2016» που είπε στην κοινή ομιλία του με τον Ζοζέ Μανούλ Μπαρόζο στο Ζάππειο.  

Αύριο ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σε μία εφ' όλης της ύλης συνάντηση, από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα μέχρι την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού, τη δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και το επόμενο αίτημα του ΠΑΣΟΚ που ακούει στο όνομα «δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα στους ανασφάλιστους».  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή