Ο ευρωσκεπτικισμός φέρνει πιο κοντά κυβέρνηση και Βρυξέλλες

Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014 06:44
UPD:09:47
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Έναν απρόσμενο σύμμαχο έχει η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να πείσει τους δανειστές μας να εγκαταλείψουν τον αυστηρά τεχνοκρατικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το ελληνικό πρόβλημα.

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές με τον διαρκώς ογκούμενο «ευρωσκεπτικισμό» στο εσωτερικό των περισσότερων κρατών-μελών, όπως όλα δείχνουν, οδηγούν τις Βρυξέλλες και πρωτίστως το Βερολίνο να χαμηλώσουν τους τόνους έναντι της Αθήνας.

Αυτή τη στιγμή η τρόικα έχει στα χέρια της τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, αλλά κατά την πάγια τακτική της δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά της.

Σιγή ιχθύος τηρεί και για το θέμα της άφιξης των εκπροσώπων της τριμερούς αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει η συνήθης χρονική καθυστέρηση που έχει να κάνει περισσότερο «με κινήσεις τακτικής γύρω από την σκακιέρα, παρά με εμπλοκή», όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, τόσο οι δύο ευρωπαίοι όσο και ο Πωλ Τόμσεν του ΔΝΤ θα έρθουν στην Αθήνα όταν από τις διαπραγματεύσεις διαπιστώσουν ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών μπορεί να γεφυρωθεί.

Αν και η Αθήνα θεωρεί απίθανη την εφάπαξ καταβολή των επόμενων δόσεων και σχεδόν βέβαιη την τμηματική τους εκταμίευση, κυρίως για να παρακολουθείται η εφαρμογή των συμφωνηθέντων και να λειτουργεί ως μοχλός πίεσης, για πρώτη φορά υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορεί η δόση του τελευταίου τριμήνου του 2013 και μέρος του πρώτου του 2014 να συγχωνευθούν.

Θα ήταν μία έμπρακτη κίνηση στήριξης και επιβράβευσης των προσπαθειών της ελληνικής πλευράς, λέει κυβερνητικός βουλευτής.

Σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος μεταβαίνει στο Παρίσι για διήμερη επίσκεψη. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και αύριο με τον γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ.

Από τη Γαλλία ο κ. Βενζέλος θα μεταβεί στις ΗΠΑ όπου την ερχόμενη Πέμπτη θα συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του Τζόν Κέρι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή