Αντ. Σαμαράς: Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό ώστε οι εκλογές να γίνουν το 2016

«Θα είμαστε πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές»
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 14:46
UPD:16:42
EPA/PATRICK SEEGER

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής.

A- A A+

«Η συντριπτική πλειονότητα του λαού δεν θέλει πρόωρες εκλογές ... εγώ και  η κυβέρνηση μου θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για τη διασφάλιση της διεξαγωγής των εκλογών το 2016», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ερωτηθείς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής, αν σκοπεύει να προσφύγει σε εθνικές εκλογές σε περίπτωση που το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκοπήσεις αποτυπωθεί στις Ευρωεκλογές.

Όπως είπε, η συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015 θα είναι το πρώτο βήμα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία για το πρόσωπό του. «Αν δεν θέλουν να υπάρξει εκλογή ενός υπερκομματικού προσώπου και θέλουν να προχωρήσουμε σε εκλογές, ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες» πρόσθεσε. «Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό ώστε οι εκλογές να γίνουν το 2016» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τις Ευρωεκλογές εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα κερδίσουν «όσοι είναι υπέρ της Ευρώπης στην Ελλάδα», αφήνοντας σαφέστατες αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ:

«Σας διαβεβαιώνω πως θα είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, έχω εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, πιστεύω ότι αγαπούν τη χώρα τους και τα παιδιά τους, δεν αμφιβάλλουν για το αν θέλουν την Ευρώπη ή όχι. Πιστεύω ότι το πιο δύσκολο κομμάτι το έχουμε αφήσει πίσω, η ανάκαμψη βρίσκεται μπροστά μας, οι Ελληνες δεν θέλουν να επιστρέψουν στην κρίση, ούτε αβεβαιότητες τύπου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η αντιπολίτευση δεν δίνει καμία εναλλακτική ούτε για το παρόν ούτε για το μέλλον. Ακροβατεί μεταξύ συγκαλυμμένου εξτρεμισμού και λαϊκισμού. Θέλουν να δημιουργήσουν φόβο στην κοινωνία». 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς παρατήρησε πως οι Έλληνες τον Μάιο δεν θα ψηφίσουν για κυβέρνηση, αλλά για ευρωβουλευτές.

«Ξεπερνάμε την κρίση»

Σχετικά με την οικονομία, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η χώρα μας ξεπερνάει την κρίση και στέκεται πλέον όρθια μέσα στο ευρώ.

AMNAWEBTV

«Η Ελλάδα θα είναι όρθια σε μια πορεία ανάκαμψης, έχοντας πετύχει να έχει ένα πρωτόγνωρο πρωτογενές πλεόνασμα, να καλύπτει από μόνη της τις ανάγκες της. Η Ελλάδα ξεπερνάει την κρίση της, η Ευρώπη ξεπερνάει την κρίση της. Ασφαλώς έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, έχουμε πολλά να κάνουμε, αλλά στεκόμαστε στα πόδια μας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει:

AMNAWEBTV

«Η χώρα μου πόνεσε περισσότερο από κάθε άλλο λαό τα τελευταία χρόνια, είναι ακόμη τραυματισμένη, πονάει ακόμη, αντιμετωπίζει την κοινωνική συνοχή ως κυρίαρχο πρόβλημά της, έχασε βιοτικό επίπεδο που δεν έχει χάσει κανένας λαός από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο έως σήμερα, αλλά στέκεται όρθια, μέσα στο ευρώ, μέσα στην Ευρώπη».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι μέσα από την κρίση η Ευρώπη πέτυχε αυτό που θεωρούσαν πολλοί ανέφικτο, να μείνει δηλαδή ενωμένη, να αρχίσει να θεραπεύει τις αδυναμίες της και να τις ξεπερνάει. Ανέφερε ακόμη ότι είναι ευθύνη όλων να συνεχιστεί η πορεία αυτή απρόσκοπτα.

Αναπτύσσοντας τους άξονες των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «το ερώτημα δεν είναι αν θέλουμε την Ευρώπη, αλλά τι είδους Ευρώπη θέλουμε». «Περισσότερη και καλύτερη ευρώπη σημαίνει ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη, ευκαιρίες για όλους, ευημερία και προοπτική για τις επόμενες γενιές», επεσήμανε.

Επανέλαβε παράλληλα ότι πρώτη προτεραιότητα της χώρας μας στο πλαίσιο της προεδρίας είναι η ανάπτυξη και η απασχόληση, ενώ κύρια έμφαση, όπως είπε, θα δοθεί στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, ειδικά των ΜμΕ, αλλά και στις επενδύσεις υποδομής που θα συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας.

Δεύτερη προτεραιότητα, είναι η ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, θέμα στο οποίο θέλουμε, όπως είπε, να επιτευχθεί συμφωνία. 

Ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και στην κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ ενώ επανέλαβε την ανάγκη αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών που έχουν πάρει «οξύτατη διάσταση». Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε την ανάγκη συνολικής διαχείρισης του προβλήματος, της επίδειξης αλληλεγγύης στο θέμα της ασφάλειας των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και της πάταξης της μαφίας των διακινητών μεταναστών.

Άλλη προτεραιότητα, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, είναι οι θαλάσσιες πολιτικές της Ένωσης, με δύο παραμέτρους, την ανάπτυξη και την ασφάλεια.

AMNAWEBTV

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα τεράστιο έργο μπροστά της, και γι' αυτό – όπως είπε – χρειάζεται αλληλεγγύη και στήριξη.

Για την τρόικα και τον ρόλο του ΔΝΤ

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα και απομένουν ζητήματα στον διαρθρωτικό τομέα. Αναφερόμενος δε στη νέα επίσκεψη της τρόικας το επόμενο διάστημα, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί περαιτέρω για θέματα υψηλότερης φορολογίας ή μικρότερων συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά στο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφερε ότι το κατά πόσο θα πρέπει το ΔΝΤ να υπάρχει ή όχι ως εταίρος στον χώρο των δανειστών «είναι θέμα που απαιτεί μεγάλη συζήτηση»: «Είναι ένα θέμα το οποίο απαιτεί μία πολύ μεγάλη συζήτηση η οποία ίσως έχει αρχίσει, ίσως πρέπει να αρχίσει. Είναι κάτι το οποίο θα το δει και το Συμβούλιο, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Με τη σειρά του ο κ. Σουλτς παρατήρησε ότι η ύπαρξη της τρόικας δεν είναι κάτι κακό, αλλά όπως είπε, το θέμα είναι τι ακριβώς κάνει. «Δεν μπορεί να γίνει επιστροφή στην ανάπτυξη μόνο με περικοπές στον προϋπολογισμό», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή