Γ. Δραγασάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει νέους δρόμους

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 08:04
UPD:08:18
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης.

A- A A+

Την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει νέους δρόμους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη τόνισε ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής της ομάδας προγράμματος του κόμματος, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας την Τετάρτη το απόγευμα σε εκδήλωση της ιστοσελίδας «ecoleft.gr» με θέμα: «Οι προκλήσεις για την Αριστερά σε Ελλάδα - Ευρώπη και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Δραγασάκης ζήτησε «να γίνει η Αριστερά, ξεκινώντας από τα άμεσα, ο φορέας μιας νέας πορείας για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης».

Όπως επισήμανε, η διπλή πρόκληση που αντιμετωπίζει η Αριστερά είναι αφενός η απάντηση στη δομική κρίση του καπιταλισμού και αφετέρου ο μετασχηματισμός της προκειμένου να βγει από την «άμυνα» και να περάσει στη φάση της ηγεμονικής δύναμης που θα πρωτοστατεί.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δραγασάκης εξήγησε ότι αυτό θα πρέπει να είναι η έκφραση των αναγκών του κόσμου μέσα από εφαρμόσιμες πολιτικές. Πρόσθεσε ότι το κόμμα του έχει, ήδη, συντάξει ένα πληρέστερο και αναλυτικότερο πρόγραμμα (σε σχέση με αυτό που είχε πριν τις προηγούμενες εκλογές), το οποίο θα είναι διαρκώς σε επεξεργασία καθώς θα είναι ευαίσθητο στα μεγέθη (π.χ. όπως είπε «θα έχουμε πρωτογενές έλλειμμα ή πρωτογενές πλεόνασμα;»).

Υπογράμμισε ακόμη πως η πολιτική του μνημονίου είναι ασύμβατη με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεώρει ότι για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας απαιτείται ο συνδυασμός των εξής προϋποθέσεων: πρώτον, να διαγραφεί μεγάλο μέρος του χρέους, δεύτερον, να υπάρξει ρήτρα ανάπτυξης (σ.σ. αποπληρωμή του συμφωνημένου χρέους σε αναλογία με την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ και όχι το πλεόνασμα) και τρίτον εξωγενής χρηματοδοτική ενίσχυση (μη δανειακή) στο αρχικό στάδιο, προκειμένου να υπάρξει ώθηση της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τις άμεσες προτεραιότητες μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, εστίασε σε τρία σημεία: την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Για το πρώτο τόνισε πως δεν πρέπει να είναι κανένας άνθρωπος χωρίς στέγη και ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς, επίσης, κανένας να μη χάσει την 1η κατοικία, και κανένας να μην είναι χωρίς πρόσβαση σε ιατρούς και υπηρεσίες υγείας.

Αυτά δεν θα επιτευχθούν με επιδόματα αλλά με κινητοποίηση όλης της κοινωνίας, με στόχο να μπει σε πρώτη προτεραιότητα η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, είπε.

Σχετικά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σημείωσε πως αυτές θα αφορούν στο πολιτικό σύστημα, το κράτος και τη διοίκηση, καθώς και τις τράπεζες.

Ειδικότερα, για το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξουν νέες τράπεζες ειδικού σκοπού, όπως μια νέα δημόσια επενδυτική τράπεζα (μάλιστα ανέφερε ότι μια τέτοια τράπεζα δημιουργήθηκε πρόσφατα στη Γαλλία από τον πρόεδρο Ολάντ, ενώ ανάλογες υπάρχουν και στη Γερμανία) και νέα μη συμβατικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή