«Χωρίς εμένα δεν θα υπήρχε Μαντέλα», λέει η πρώην σύζυγός του Ουίνι

Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014 08:09
UPD:08:11
REUTERS/RADU SIGHETI
A- A A+

«Εάν εγώ δεν είχα παλέψει, δεν θα υπήρχε Νέλσον Μαντέλα, όλος ο κόσμος θα τον είχε ξεχάσει και θα ήταν νεκρός στη φυλακή όπως επιθυμούσαν αυτοί που τον έρριξαν σε αυτήν», υποστηρίζει η Ουίνι Μαντικιζέλα-Μαντέλα, πρώην σύζυγος του αποθανόντος πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Journal de Dimanche.

Στη συνέντευξή της εξηγεί το δικό της ρόλο στα 27 χρόνια που ο Μαντέλα έμεινε στη φυλακή. «Αυτό που έκανα συνειδητά, είναι να διατηρήσω ζωντανό το όνομα του Μαντέλα και των συντρόφων του στη φυλακή. Για να συνεχιστεί ο αγώνας έπρεπε να εκτεθώ στη βία και στην αγριότητα του απαρτχάιντ», αναφέρει η 77χρονη.

«Εκείνοι στη φυλακή δε βασανίστηκαν ποτέ όπως βασανιστήκαμε εμείς», σημειώνει η Ουίνι Μαντέλα, υποστηρίζοντας ότι οι δοκιμασίες που υπέστη η ίδια στη διάρκεια του απαρτχάιντ δεν έχουν καμία σχέση με όσα έζησαν ο Μαντέλα και οι ηγέτες του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ΑNC).

«Όταν ήμουν στην απομόνωση, γνώρισα μια αγριότητα που δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη στις φυλακές του Ρόμπιν 'Αιλαντ (στις οποίες κρατήθηκε επί πολλά χρόνια ο Μαντέλα)», τονίζει.

«Εκείνος ήταν ελεύθερος να πιστεύει στην ειρήνη, αντίθετα με εμάς που ήμαστε εκτεθειμένοι στην αγριότητα του απαρτχάιντ», επισημαίνει και προσθέτει ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το «να απαντήσει στη βία με βία».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή