Αλ. Τσίπρας: Δημοψήφισμα οι ευρωεκλογές

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014 21:05
UPD:23:17
Phasma/ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πολιτικές προτεσταντικού νεοφιλελευθερισμού που εφαρμόζονται με θύματα ολόκληρους λαούς και χώρες, ενώ καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης διερωτώμενος για το εάν στην Ελλάδα υπάρχει success story ή ανθρωπιστική καταστροφή.

A- A A+

Ως τις πιο κρίσιμες εκλογές, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη χαρακτήρισε τις επικείμενες ευρωεκλογές ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος το απόγευμα της Δευτέρας σε απογευματινή εκδήλωση στο «Ακροπόλ» υπό τον τίτλο «Τρεις κάλπες - μία επιλογή: να νικήσουμε!»,  εγκαινίασε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Όπως είπε αυτές οι ευρωεκλογές θα είναι οι πιο κρίσιμες στην ιστορία και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, γιατί θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αύριο.

«Θέλουν δεν θέλουν οι δυνάμεις του μνημονίου και της συγκυβέρνησης, για την Ελλάδα οι ευρωεκλογές αυτές θα είναι δημοψήφισμα για τα μνημόνια, την τρόικα, τις απάνθρωπες και καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πολιτικές προτεσταντικού νεοφιλελευθερισμού που εφαρμόζονται με θύματα ολόκληρους λαούς και χώρες, ενώ καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης διερωτώμενος για το εάν στην Ελλάδα υπάρχει success story ή ανθρωπιστική καταστροφή.

Όποιος πιστεύει ότι η τραγωδία είναι επιτυχία, μπορεί να επιλέξει τον κ. Σαμαρά και τον εκλεκτό της κ. Μέρκελ είπε και πρόσθεσε: «Όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει ανθρωπιστική κρίση και ότι κάτι πρέπει να γίνει για αυτό, θα στρατευτεί μαζί μας».

«Κίνδυνος για την Ευρώπη η άκρα δεξιά»

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσθηκε βέβαιος για τη νίκη του κόμματός τους όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή κάλπη, αλλά και στους Δήμους και στις 13 Περιφέρειες, όπως είπε.

Μάλιστα προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενίσχυσης της «λαϊκιστικής και άκρας δεξιάς που επιδιώκουν τη διάλυση του ευρωπαϊκού πλαισίου και την επιστροφή στο μεσαίωνα».

Ωστόσο υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, θα κρίνει με ποιους συσχετισμούς  θα κληθεί να δώσει τη μάχη η Ελλάδα με την αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

LEFT.GR
«Αν χρειαστεί στο δεύτερο γύρο των εκλογών θα ψηφίσουμε και ΚΚΕ»

Για το δεύτερο γύρο των εκλογών ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε όποια γωνιά της Ελλάδας, αν στο δεύτερο γύρο δεν βρεθούν οι δυνάμεις που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο υποψήφιος του ΚΚΕ ενάντια σε υποψήφιο κυβερνητικό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον υποψήφιο του ΚΚΕ.

Μάλιστα τόνισε πως αν βρεθεί υποψήφιος του ΚΚΕ ενάντια σε φασίστα «θα δώσουμε μάχη με όλες μας τις δυνάμεις για να υψώσουμε ασπίδα προστασίας της δημοκρατίας. Χωρίς δισταγμό, χωρίς δεύτερη κουβέντα, χωρίς αστερίσκους».

«Φοβάται η κυβέρνηση»

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε την επίθεσή του στην κυβέρνηση λέγοντα ότι αυτός ο κρίσιμος χαρακτήρας των ευρωεκλογών, «τρομάζει τη μνημονιακή αντίδραση στην Ελλάδα» και όπως είπε αυτός είναι ο λόγος που «επιστρατεύουν ανοησίες, ανακατεύουν σταυροδοσίες και πιλατεύουν ημερομηνίες».

Μετωπική η αντιπαράθεση σε δήμους – περιφέρειες

Η άλλη κρίσιμη μάχη, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι μια μάχη που έχει ήδη αρχίσει και πρόκειται για την αναμέτρηση στους δήμους.

Στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους πρωτίστως, υπογράμμισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα δοθεί μια μάχη που περικλείει όλα τα μεγάλα ζητήματα και συνεπώς παίρνει το χαρακτήρα μετωπικής κοινωνικής και πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να δώσουν ένα τέλος στα τοπικά συστήματα της δικομματικής διαφθοράς και στα διεφθαρμένα τοπικά κατεστημένα της διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσθηκε βέβαιος για τη νίκη του κόμματός τους όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή κάλπη, αλλά και στους Δήμους και στις 13 Περιφέρειες, όπως είπε.

Οι υποψηφιότητες για Αττική, δήμο Αθηναίων, δήμο Πειραιά

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε και επίσημα τις υποψηφιότητες για την Περιφέρεια Αττικής, τον δήμο της Αθήνας και τον δήμο Πειραιά

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον δήμο Αθηναίων και του Θοδωρή Δρίτσα στον Πειραιά είπε ότι η νίκη τους θα σημάνει πέραν πάσης αμφιβολίας την αρχή της μεγάλης αλλαγής και θα συμβολίσει τη μεγάλη ανατροπή.

Λένε πολλοί, είπε ο κ. Τσίπρας «ειδικά για το Γαβριήλ και τη Ρένα, ότι δεν έχουν τη πολιτική εμπειρία για να διοικήσουν τη μεγαλύτερη περιφέρεια και το μεγαλύτερο δήμο της χώρας, αλλά μέχρι σήμερα την Ελλάδα κυβερνούν πολιτικοί με εμπειρία, που γεννήθηκαν πριν από τη δεκαετία του '60, αλλά η εμπειρία δε τους απέτρεψε να εφαρμόσουν πολιτικές που κατέστρεψαν την κοινωνική συνοχή και εξόντωσαν τη προοπτική, τα όνειρα, το μέλλον της νέας γενιάς αλλά και των μεγαλύτερων γενιών».

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε είναι νέοι άνθρωποι με γνώσεις, με πίστη και με πάθος. Νέοι άνθρωποι με σχέδιο και αποφασιστικότητα να δουλέψουν για την αναγέννηση του τόπου μας. Και μαζί με τους παλιότερους, που στάθηκαν όρθιοι σε δύσκολες συνθήκες και η εμπειρία τους είναι πολύτιμη, είναι σε θέση όχι μόνο να οραματιστούν αλλά και να δημιουργήσουν μια νέα Ελλάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου (Κ) με τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων Γαβριήλ Σακελλαρίδη (Δ) και τον υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά Θεόδωρο Δρίτσα (Α) παρακολουθούν την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλέξη Τσίπρα.

«Μήπως υπάρχει ψυχιάτρος στην αίθουσα»

Τέλος ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, ότι δηλαδή απομακρύνεται από τις θέσεις του και ότι «ΠΑΣΟΚοποιείται».

«Συγνώμη, αλλά στο σημείο αυτό θα ήθελα να ρωτήσω κάτι εξίσου σοβαρό με όλα αυτά: Μήπως υπάρχει κάποιος ψυχίατρος στην αίθουσα;» είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε ότι μόνο ψυχίατρος μπορεί να εξηγήσει από τι πάσχουν εκείνοι που από τη μια βλέπουν στο πρόσωπό μας θηρία, εξτρεμιστές, τυχοδιώκτες, κουκουλοφόρους, οπαδούς της βίας, και από την άλλη, στο ίδιο πρόσωπο, στο δικό μας πάλι, βλέπουν αρνάκια έτοιμα να βολευτούν ήσυχα κι ωραία στο Σύστημα που καταπολεμούν.

Και μάλλον ψυχίατρος χρειάζεται για να διαγνώσει τι είδους διαταραχή έχουν εκείνοι που από τη μια μεριά συνεργάζονται στενά, φιλικά και μνημονιακά με το ΠΑΣΟΚ και από την άλλη κατηγορούν εμάς ότι γινόμαστε ΠΑΣΟΚ!! Λυπάμαι, αλλά για άλλη μια φορά κάνουν άλλο ένα ιστορικό λάθος» είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλέξης Τσίπρας (2Α) με την υποψήφια Περιφερειάρχη Αττικής Επιτροπής Ρένα Δούρου (Α) τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων Γαβριήλ Σακελλαρίδη (2Δ) και τον υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά Θεόδωρο Δρίτσα (Δ).

Τι είπαν οι υποψήφιοι

Οι προτάσεις του Γ. Σακελλαρίδη για τον δήμο της Αθήνας

Την κρισιμότητα των εκλογών για τον δήμο της Αθήνας, αλλά και αυτών της περιφέρειας, καθώς και των ευρωεκλογών τόνισε στην ομιλία του ο υποψήφιος για τον δήμο της Αθήνας Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Σημασία λοιπόν για μας, δεν έχει ποιος μπορεί να διοικήσει την πόλη. Σημασία έχει ποιος μπορεί να την αλλάξει», είπε ο κ. Σακελλαρίδης και εξαπέλυσε επίθεση  κατά του Γιώργου Καμίνη, Άρη Σπηλιωτόπουλου και Νικήτα Κακλαμάνη.

Αναπτύσσοντας την πρόταση του για τον δήμο της Αθήνας, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι κινείται σε τέσσερις άξονες:

  • Δημοτική κοινωνική πολιτική για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση με αλληλεγγύη, με άμεση ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου, έτσι ώστε κανείς συμπολίτης μας να μην νιώσει μόνος του στην κρίση.
  •  Ποιότητα ζωής παντού στις γειτονιές και όχι έργα βιτρίνας.
  •  Μια δημοτική αρχή που θα στηρίζει και θα ενισχύει τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, την παραγωγική οικονομική δραστηριότητα στην Αθήνα.
  •  Μια δημοτική αρχή που θα αναζητά τον έλεγχο και θα οργανώνει τη συμμετοχή, για μια Αθήνα της δημοκρατίας.

Η Ρένα Δούρου για την Περιφέρεια Αττικής

Για πορεία ανατροπής όλων εκείνων των πολιτικών που εδώ και τέσσερα χρόνια έχουν αλώσει κάθε κοινωνικό, εργασιακό δικαίωμα, έκανε λόγο  η υποψήφια  του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Αττικής Ρένα Δούρου.

Η κ. Δούρου σχολιάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης των κκ Σαμαρά και Βενιζέλου, είπε ότι πρόκειται για επιστροφή  στον 19ο αιώνα, της εποχής, όπως είπε, του Καρόλου Ντίκενς.

Έκανε λόγο για πρότυπο της αποικιοκρατίας, για το πρότυπο της κυριαρχίας μιας μικρής μειοψηφίας, πλούτου και εξουσίας, του 1% σε βάρος του 99%.

Εμείς, είπε η κ. Δούρου, θέλουμε, γνωρίζουμε και μπορούμε να ξαναδώσουμε την αξιοπρέπεια στο λαό μας.

Για την κριτική που ασκείται στο ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή δεν έχει εμπειρία και ότι δεν μπορεί να διοικήσει το δήμο της Αθήνας ή την περιφέρεια Αττικής απάντησε: «Πράγματι. Δεν έχουμε εμπειρία. Είμαστε άσχετοι με τις τεχνικές της μίζας, της αρπαχτής, της εξυπηρέτησης των εργολαβικών συμφερόντων»

«Εμείς έχουμε ένα διαφορετικό πρότυπο για την Αυτοδιοίκηση. Που τη θέλουμε πραγματική Αυτοδιοίκηση. Και όχι ετεροδιοίκηση, όπως είναι σήμερα» είπε.

Η κ. Δούρου κατέληξε λέγοντας ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια της εσωστρέφειας και πως σε  ενενήντα ήμερες πρέπει να ακυρωθούν πρότυπα σαν αυτό που υπηρετούν οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος.

Αισιόδοξος για νίκη στο δήμο Πειραιά ο Θ. Δρίτσας

Έχουμε  εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, έχουμε εμπιστοσύνη στην πειραϊκή κοινωνία, ο Πειραιάς θα πρωτοστατήσει, δήλωσε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο του Πειραιά Θ. Δρίτσας μιλώντας στο «Ακροπόλ».

Ο κ. Δρίτσας ευχαρίστησε όσους στήριξαν την υποψηφιότητά του λέγοντας ότι ο Πειραιάς πρέπει να ξανακερδίσει το μεγάλο λιμάνι του και να γίνει ξανά πόλη της εργασίας, του εμπορίου, της ναυτοσύνης και του Πολιτισμού.

Όπως είπε πρόκειται για έναν δύσκολο δήμο, καθώς τα κέντρα εξουσίας είναι πολύ ισχυρά.

Ωστόσο χαρακτήρισε κρίσιμο το στοίχημα στην Αυτοδιοίκηση, στην Περιφέρεια και στους Δήμους ιδιαίτερα τώρα που τα μνημόνια και η κρίση, τους αφαίρεσαν πόρους και τους κατάντησαν να υλοποιούν τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική των νέων εργασιακών σχέσεων, της μηδενικής κοινωνικής προστασίας, της υποβάθμισης του πολιτισμού και της περιφρόνησης σε οτιδήποτε δεν παράγει κέρδος.

Το μεγάλο στοίχημα, είπε, είναι να κερδίσουμε όχι μόνο τη ψήφο των δημοτών, αλλά και τη συμμετοχή τους.

«Είμαστε αισιόδοξοι, φιλοδοξούμε να νικήσουμε, ώστε και ο Πειραιάς να στείλει μήνυμα ισχυρό σε όλη την Ελλάδα, μήνυμα για τη μεγάλη αλλαγή» κατέληξε.
 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή