Επεκτείνονται στον Ινδικό Ωκεανό οι έρευνες για το Boeing της Malaysian

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014 21:21
UPD:21:32
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

«Δεν είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το τι συνέβη», είπε ο Κάρνεϊ (φωτ. αρχείου), παραπέμποντας τους δημοσιογράφους για περισσότερες διευκρινίσεις στο Πεντάγωνο και στην κυβέρνηση της Μαλαισίας.

A- A A+

Στον Ινδικό Ωκεανό ενδέχεται να επεκταθούν οι έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της Malaysian Airlines που εξακολουθεί να αγνοείται από το περασμένο Σάββατο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

Καθώς οι αρχές πολλών χωρών προσπαθούν να εξακριβώσουν τι ακριβώς συνέβη στο Μπόινγκ με τους 239 επιβάτες και μέλη του πληρώματος, η περιοχή των ερευνών ενδέχεται να διευρυνθεί «με βάση τις νέες πληροφορίες που υπάρχουν, οι οποίες δεν είναι κατ' ανάγκη τελειωτικές», είπε ο εκπρόσωπος. «Συζητάμε με τους εταίρους μας ποια διαθέσιμα μέσα να αναπτύξουμε» στην περιοχή, πρόσθεσε.

Αμερικανικά στρατιωτικά πλοία και αεροπλάνα μετέχουν ενεργά στις έρευνες που διεξάγει η κυβέρνηση της Μαλαισίας. Επίσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι της υπηρεσίας ασφάλειας των αερομεταφορών βρίσκονται στην Κουάλα Λουμπούρ και εξετάζουν διάφορα ενδεχόμενα και σενάρια.

«Δεν είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το τι συνέβη», είπε ο Κάρνεϊ, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους για περισσότερες διευκρινίσεις στο Πεντάγωνο και στην κυβέρνηση της Μαλαισίας.

Από τα δύο αμερικανικά πλοία που μετέχουν στην έρευνα, τα USS Kidd και USS Pinckney, το πρώτο, κατόπιν αιτήματος της Κουάλα Λουμπούρ, έλαβε εντολή να κατευθυνθεί στα στενά της Μάλακας και να ερευνήσει τη δυτική πλευρά της περιοχής, ανέφερε μια στρατιωτική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το USS Pinckney θα παραμείνει στον Κόλπο της Ταϊλάνδης όμως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν μέχρι στιγμής εάν θα συνεχίσει να συμμετάσχει στις έρευνες και μετά το τέλος της εβδομάδας.

Μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι έπιασαν ένα ασθενές ηλεκτρονικό σήμα από την πτήση 370 μετά την εξαφάνισή της, πριν από έξι ημέρες. Από τα σήματα αυτά ωστόσο δεν ήταν δυνατόν να καθοριστεί προς τα πού κατευθυνόταν το αεροπλάνο, ούτε σε τι κατάσταση βρισκόταν από τεχνικής άποψης.

Τα σήματα αυτά μπορεί να σημαίνουν ότι τα συστήματα εντοπισμού βλαβών του τζετ ήταν έτοιμα να επικοινωνήσουν με δορυφόρους, εφόσον χρειαζόταν. Δύο πηγές που ασχολούνται με την έρευνα για την εξαφάνιση του αεροπλάνου επιβεβαίωσαν ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες Boeing και Rolls-Royce δεν έλαβαν δεδομένα από το τζετ μετά την τελευταία επαφή που έκαναν οι κυβερνήτες του. Κατά τη διάρκεια της κανονικής φάσης της πτήσης ελήφθη μόνο μία ενημέρωση, ανέφεραν.

Τόσο η Boeing όσο και η Rolls-Royce απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλ. Πρακτορείο/ Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή