Σουηδία: Καταδίκη επτά νεοναζιστών για επίθεση κατά αντιρατσιστών ακτιβιστών

Ποινή φυλάκισης για τρεις εξ αυτών
Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014 15:31
UPD:15:35
REUTERS/TT NEWS AGENCY

Στιγμιότυπο από τα επεισόδια στις 15 Δεκεμβρίου 2013, στο προάστιο Κάρτορπ της Στοκχόλμης.

A- A A+

Σουηδικό δικαστήριο καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης τρεις νεοναζιστές που κατηγορούνταν ότι τον περασμένο Δεκέμβριο εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον διαδηλωτών που συμμετείχαν σε αντιρατσιστική κινητοποίηση, υπόθεση που είχε προκαλέσει σοκ στη Σουηδία, χώρα η οποία υπερηφανεύεται για την ανεκτικότητα που δείχνει απέναντι στους ξένους.

Περίπου 30 νεοναζιστές είχαν επιτεθεί στη διαδήλωση που οργανώθηκε στο προάστιο Κάρτορπ της Στοκχόλμης στις 15 Δεκεμβρίου, εκτοξεύοντας μπουκάλια και πυροτεχνήματα εναντίον των συγκεντρωμένων.

Δύο άνθρωποι μαχαιρώθηκαν και 26 συνελήφθησαν από την αστυνομία. Στους επτά από τους συλληφθέντες απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βίαιη διατάραξη της τάξης.

Το δικαστήριο καταδίκασε και τους επτά κατηγορούμενους. Στον ένα επιβλήθηκε ποινή οκτάμηνης φυλάκισης και άλλοι δύο καταδικάστηκαν σε φυλάκιση έξι μηνών. Στους υπόλοιπους επέβαλε ποινές οι οποίες δεν τους στερούν την ελευθερία τους, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Στη Σουηδία τα ποσοστά της Ακροδεξιάς αυξάνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, όσο μεγαλώνει και το μεταναστευτικό ρεύμα. Το ξενοφοβικό κόμμα «Σουηδοί Δημοκράτες» πιστώνεται με ποσοστό περίπου 10% στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Μετά τη νεοναζιστική επίθεση οργανώθηκε στη Στοκχόλμη αντιρατσιστική διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν περίπου 16.000 άνθρωποι.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή