Ν. Κορέα: Είμαστε έτοιμοι ακόμα και για επανένωση με τη Β. Κορέα δήλωσε ο ΥΠΕΞ

Τετάρτη, 07 Μαΐου 2014 06:15
UPD:09:39
REUTERS/NEWSIS

Στη φωτογραφία γέφυρα που ενώνει τη Βόρεια με τη Νότια Κορέα.

A- A A+

Η Νότια Κορέα προετοιμάζεται για κάθε πολιτικό σενάριο ακόμα και για την προοπτική της επανένωσης με τη Βόρεια Κορέα. δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Γιουν Μπιούνγκ.

Ο Γιουν μίλησε στο Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης στη Νέα Υόρκη, όπου θα προεδρεύσει την Τετάρτη μιας συζήτησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Νότια Κορέα κατέχει εκ περιτροπής την προεδρία του Συμβουλίου.

Ο Γιουν δήλωσε αισιόδοξος για την προοπτική επανένωσης των δύο κρατών, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «γρηγορότερα από όσο φανταζόμαστε». Όπως είπε το κλίμα είναι ευνοϊκό και σημείωσε πως τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία έχουν δηλώσει δημοσίως πως είναι υπέρ μιας ειρηνικής επανένωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών, διευκρίνισε ωστόσο πως ενώ η Νότια Κορέα είναι ανοικτή στις συνομιλίες επανένωσης, εάν η Βόρεια Κορέα αποφασίσει να συνεχίσει με το πρόγραμμα των πυρηνικών της όπλων και τη διεξαγωγή πυρηνικών δοκιμών, η Πιονγκγιάνγκ θα πληρώσει «το ακριβότερο τίμημα» το οποίο «δεν θα έχει προηγούμενο».

«Εφόσον μπορείτε να βασίζεστε το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων για να πραγματοποιείτε ασύμμετρες απειλές, τότε η Νότια Κορέα μαζί με τους εταίρους μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα κάνουμε το κόστος αυτών των πυρηνικών όπλων δυσβάσταχτο, ώστε θα μπορούσε να έχει αρνητικά αποτελέσματα για… την επιβίωση του καθεστώτος», δήλωσε ο Γιουν. «Αυτοί θα επιλέξουν».

Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε πρόσφατα δοκιμές μη πυρηνικών πυραύλων, ενώ έχει απειλήσει ότι θα πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές σε απάντηση στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και Νότιας Κορέας.

Η Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ ανέφερε σε έκθεσή της, που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο, ότι η Βόρεια Κορέα ένα καθιερώσει ένα απολυταρχικό σύστημα, που παρόμοιο δεν υπάρχει σε άλλη χώρα του κόσμου, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ο ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ Ουν, πιθανόν αντιμετωπίσει διεθνείς ποινικές διώξεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείοι

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή