Πρόσβαση της Ελλάδας στα δεδομένα των δορυφόρων Sentinel

Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014 14:26
UPD:14:26
ESA

Η οικογένεια των δορυφόρων Sentinel έχει αναπτυχθεί για να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες του ευρωπαικού προγράμματος παρακολούθησης του περιβάλλοντος, Copernicus.

A- A A+

Πρόσβαση στα δεδομένα των δορυφόρων Sentinel εξασφάλισε η Ελλάδα, μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), λίγες εβδομάδες μετά την εκτόξευση του Sentinel-1A.  

Η οικογένεια των δορυφόρων Sentinel έχει αναπτυχθεί για να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες του ευρωπαικού προγράμματος παρακολούθησης του περιβάλλοντος, Copernicus.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ESA, οι πληροφορίες που παρέχονται από τις αποστολές παρατήρησης της Γης «θα παρέχουν έναν πλούτο πληροφοριών για διάφορες υπηρεσίες που βοηθούν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος».Τα δεδομένα θα είναι ελεύθερα προσβάσιμα για τις υπηρεσίες του Copernicus, καθώς και για την επιστημονική κοινότητα και άλλους χρήστες.

ESA–S. CORVAJA/STEPHANE CORVAJA

Στιγμιότυπο από την εκτόξευση του Soyuz VS07 με τον δορυφόρο Sentinel-1A, στις 3 Απριλίου 2013.

Ειδικότερα, η ESA και η Ελλάδα υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο συνεργασίας για την από κοινού χρήση των υποδομών και των υπηρεσιών Copernicus σε τελετή στην Αθήνα. Ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας (ΕΑΑ) Κανάρης Χ. Τσίγκανος που υπέγραψε εκ μέρους της Ελλάδας, εξέφρασε την ευχαρίστησή του για τη συνεργασία με την ESA στη θέσπιση της συμφωνίας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το ΕΑΑ σκοπεύει να δημιουργήσει αντίστοιχους εθνικούς ιστότοπους για την φιλοξενία και την διάθεση των δεδομένων Sentinel, διασφαλίζοντας την πρόσβαση, την αρχειοθέτηση και την επαναδιανομή των δεδομένων Sentinel καθώς και των προϊόντων τους για την παραγωγή περιβαλλοντικών υπηρεσιών και πληροφοριών προστιθέμενης αξίας.

«Ο στόχος αυτής της δράσης είναι να παρέχει δεδομένα για τις δραστηριότητες εθνικής προτεραιότητας με την προοπτική να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των διακρατικών συνεργασιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, καθώς και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο κ. Τσίγκανος.

«Το μνημόνιο που μόλις υπογράψαμε με την Ελλάδα, η οποία έχει την προεδρία της ΕΕ, είναι το πρώτο του είδους του. Ανυπομονούμε να υπογράψουμε μελλοντικές συμφωνίες με άλλα κράτη μέλη για να καθιερώσουν την επιτυχή πρόσβαση σε δεδομένα και την αξιοποίηση των δεδομένων Sentinel σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Βόλκερ Λίεμπιγκ, Διευθυντής Προγραμμάτων Παρατήρησης της Γης της ESA και συνυπογράφων του μνημονίου.

Προτεινόμενα για εσάς