Ο Σταύρος Ξαρχάκος «μιλά» μουσικά για την Ελλάδα

Το καλοκαίρι στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ της χώρας μας
Τρίτη, 27 Μαΐου 2014 08:40
EvaGGelia Thomakou
A- A A+

Μην μπορώντας να βρει άλλους τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας, παρά μόνο μέσα από τη μουσική και την ποίηση, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, ο Σταύρος Ξαρχάκος, θα «μιλήσει» με αγαπημένα τραγούδια από όλη τη δημιουργική του πορεία, στη συναυλία με τίτλο «Μάνα μου Ελλάς», η οποία θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ της χώρας μας.

Για να ξαναβρούμε την πατρίδα που χάσαμε

Ο ίδιος επισημαίνει: «Τα πρωτογενή μουσικά “υλικά” αντλούνται από τη μυθική, μεταφυσική και ρεαλιστική υπόσταση του “οργανισμού” Ελλάδα. Τα αποτελέσματα αυτών των “υλικών” είναι άλλοτε αφηγηματικά, άλλοτε επικά, άλλοτε κοινωνικά, άλλοτε πολιτικά, δημιουργώντας προοπτικές και αξιοποιώντας διαστάσεις και δυναμικές, που δομούν το ηχητικό περιβάλλον της κοινωνικής συλλογικότητας.

Το ζητούμενο, το οποίο δεν γνωρίζω πόσο μπορεί να πραγματοποιηθεί ή αν θα παραμείνει ζητούμενο, είναι να επικοινωνηθεί ο πλούτος της ελληνικής μουσικής στο ευρύ κοινό. Δεν μπορώ να βρω άλλους τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας, παρά μόνο μέσα από τη μουσική και την ποίηση. Οι συναυλίες είναι μια απευθείας επαφή με τον κόσμο, που γνωρίζει και θέλει να αποσπαστεί  από το καθεστώς της ιδιωτείας, που του έχουν επιβάλλει και τον κρατά εγκλωβισμένο, μακριά από τα προβλήματα της κοινωνικής συλλογικότητας, τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Τα τραγούδια της συναυλίας παραπέμπουν σε εικόνες, σε πρόσωπα, σε κείμενα και σε πάθη μιας ατελείωτης Μεγάλης Εβδομάδας του ελληνικού λαού. Αν ζούσαμε σε άλλες εποχές, που η δισκογραφία έπαιζε έναν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της επικοινωνίας με τον κόσμο, θα μπορούσαμε τότε, ίσως, να ελπίζουμε. Αυτή η δισκογραφία δεν υπάρχει. Εννοώ τη δισκογραφία, που δεν ήταν μεταλλαγμένο είδος, ούτε κλωνοποιημένο τραγούδι.

Η  θάλασσα, το ελληνικό φως και η μουσική φέρνουν ελπίδες. Χρέος μας είναι τις ελπίδες να τις επενδύσουμε με φαντασία και με όνειρα, που θα τα κάνουμε πράξη, για να ξαναβρούμε την πατρίδα που χάσαμε.

Η μουσική μου πορεία, λοιπόν, 50 και πλέον χρόνων, με τα πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια από τον κινηματογράφο, το θέατρο, την τηλεόραση και την δισκογραφία, θα αποτελεί το πρόγραμμα αυτής της περιοδείας, το καλοκαίρι του 2014. Συνταξιδιώτες μου, σε αυτήν την περιοδεία, θα είναι η Ηρώ Σαΐα, μόνιμη συνεργάτις  μου τα τελευταία χρόνια, και ο Ζαχαρίας Καρούνης, με τον οποίο συνεργάστηκα στις παραστάσεις: “Αμάν - Αμήν” και “Το μεγάλο μας τσίρκο”».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή