Νορβηγία: Τέλος στις κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες με τη Ρωσία

Λόγω Ουκρανίας
Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014 16:22
UPD:16:29
REUTERS/BAZ RATNER

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας, κράτους-μέλους του NATO, ακύρωσε όλες τις κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες με τη Ρωσία έως το τέλος του τρέχοντος έτους, επικαλούμενη τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

«Μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, η Ρωσία συνέβαλε να αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω η κατάσταση στην Ουκρανία», εξήγησε η υπουργός Αμύνης της Νορβηγίας Ίνε Έρικσεν Σεράιντε.

«Βάσει μιας εκτίμησης της κατάστασης στην Ουκρανία και των ρωσικών ενεργειών, η κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει την αναστολή όλων των διμερών στρατιωτικών δραστηριοτήτων έως το τέλος του 2014», πρόσθεσε η υπουργός.

Τον περασμένο Μάρτιο το Όσλο είχε ανακοινώσει ότι θα ακύρωνε διάφορες κοινές δραστηριότητες με τη Ρωσία στο πεδίο της Άμυνας, περιλαμβανομένης επίσκεψης του επικεφαλής του γενικού επιτελείου ναυτικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και ότι θα επανεξέταζε τη διμερή συνεργασία έως τα τέλη Μαΐου.

Η απόφαση της νορβηγικής κυβέρνησης η οποία ανακοινώθηκε την Τετάρτη επηρεάζει 15 προγραμματισμένες επισκέψεις και κοινές δραστηριότητες μέσα στο 2014, περιλαμβανομένης επίσκεψης του αρχηγού του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατού και διαφόρων συναντήσεων αξιωματούχων των δύο κρατών.

Πάντως η Νορβηγία θα συνεχίσει τη διμερή συνεργασία σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης με τη Ρωσία, όπως και τη συνεργασία σε θέματα τα οποία άπτονται στην ασφάλεια των συνόρων. Οι δύο χώρες θα τηρήσουν ακόμη μια διμερή συνθήκη, τη Συμφωνία για τα Συμβάντα στη Θάλασσα, η οποία έχει στόχο την πρόληψη επικίνδυνων επεισοδίων όταν πλοία και αεροσκάφη των δύο κρατών προσεγγίζουν, σύμφωνα με το υπουργείο Αμύνης της Νορβηγίας.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή