Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες: Ένσταση στο εκλογοδικείο για το 3% των ευρωεκλογών

Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014 13:45
UPD:13:47
FOSPHOTOS /Angelos Christofilopoulos

Στην ένσταση υποστηρίζεται ότι η διάταξη ότι κάποιο κόμμα θα πρέπει να υπερβεί το 3% για τις ευρωεκλογές είναι αντισυνταγματική. 

A- A A+

Ένσταση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κατά του ΚΚΕ, του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή και των ανακηρυχθέντων ευρωβουλευτών τους, Σωτηρίου Ζαριανόπουλου (ΚΚΕ) και Γεωργίου Επιτήδειου (ΧΑ), κατέθεσαν οι Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες και οι τρεις πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιοι ευρωβουλευτές, Γιώργος Χατζημαρκάκης, Μιχάλης Ατσαλάκης και Μάνος Παυλάκης.

Στην ένσταση υποστηρίζεται ότι η διάταξη ότι κάποιο κόμμα θα πρέπει να υπερβεί το 3% για τις ευρωεκλογές είναι αντισυνταγματική. Επίσης, τονίζεται ότι αυτός ο περιορισμός δεν είναι πρόστφορος ούτε και απαραίτητος, ενόψει της εμπειρικής πραγματικότητας στον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η επέμβαση του νομοθέτη στην αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου, που επέρχεται με την επιβολή ελάχιστου ορίου 3% είναι εντελώς δυσανάλογος.

Η συζήτηση της ένστασης εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2014 και η απόφαση υπολογίζεται να εκδοθεί έναν έως δύο μήνες αργότερα. Υπενθυμίζεται, ότι αντίστοιχη ένσταση κατατέθηκε και από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό και τους πρώτους σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιους ευρωβουλευτές, Γιώργο Καρατζαφέρη και Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή