Πικρή ιστορία από το «Τραγούδι του μετανάστη»

Δημήτρης Μπάσης και Γιώτα Νέγκα, στη Μικρή Επίδαυρο
Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014 08:35
A- A A+

Μιλώντας με τραγούδια για τη μετανάστευση και τον ξεριζωμό, ο Δημήτρης Μπάσης και η Γιώτα Νέγκα παρουσιάζουν - στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου - την παράσταση  με τίτλο «Το τραγούδι του μετανάστη», στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ.

Ένα τραγούδι που «μιλά» με όλες τις γλώσσες του κόσμου

Παιδί μεταναστών στη Γερμανία και ο ίδιος, ο Δημήτρης Μπάσης και η Γιώτα Νέγκα αντλούν υλικό από την πλούσια και πικρή παρακαταθήκη του ελληνικού τραγουδιού. Στη μουσική τους παράσταση, που σχεδιάστηκε ειδικά για το Ελληνικό Φεστιβάλ, ανατρέχουν - μέσα από μεγάλα τραγούδια Ελλήνων δημιουργών - στον ήχο και τον στίχο του ξεριζωμού τα τελευταία εκατό χρόνια. Και ταξιδεύοντας από την Μικρά Ασία και τον Πόντο, έως την Γερμανία και την Αυστραλία, φτάνουν στη σημερινή εποχή, για να θυμίσουν, τελικά, ότι το ζήτημα της μετανάστευσης, που έχει τεθεί επί του διεθνούς χάρτη ξανά με δραματικό τρόπο, μπορεί να είναι πικρό τραγούδι του Ελληνισμού, είναι, όμως, κι ένα τραγούδι, που «μιλά» με όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Δημήτρης Μπάσης.

Ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού

Μικρή χώρα «σε μιαν αυλή μικρή που την κουνούσε η θάλασσα πέρα - δώθε», όπως έχει γράψει ο Ελύτης. Μεγάλα βάσανα, πολλές τρικυμίες, μακρινά ταξίδια. Που σημαίνει ότι η μετανάστευση, η μετακίνηση, ο ξενιτεμός και η αυτοεξορία ήταν προδιαγεγραμμένη μοίρα αυτού του τόπου. Η θέση του στον χάρτη, το ναυτικό DNA, το εμπορικό δαιμόνιο, οι κατά καιρούς ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες, τα συντριπτικά κοινωνικοπολιτικά γεγονότα, συνέργησαν όλα, για να συνδεθεί άρρηκτα η πορεία της Ελλάδας στον χρόνο με τη μετανάστευση. Και ύστερα, τον 20ό αιώνα των μεγάλων πολιτικών αναταράξεων που άλλαξαν τον ιστορικό ρου, ο όρος «μετανάστης»  έπαψε να περιγράφει μία κίνηση «μονόδρομη» (προς το εξωτερικό), χρήζοντας τη χώρα των μεταναστών σε σημείο υποδοχής των «ξένων», μέχρι που η οικονομική κρίση επανέφερε, με ενισχυμένα ποσοστά στις νέες γενιές, την έννοια της ελληνικής μετανάστευσης. 

Ιστορικός μάρτυρας και αφοσιωμένος παρατηρητής των όσων συνέβησαν και συμβαίνουν σε αυτήν τη χώρα, η έμμετρη αφήγηση (ξεκινώντας από το Ομηρικό Έπος και την έννοια του Νόστου) και το τραγούδι, παρακολούθησαν το φαινόμενο εξαρχής. Στο δημοτικό τραγούδι, στο ρεμπέτικο, στο λαϊκό, στο έντεχνο, το θέμα της μετανάστευσης απασχολούσε και ενέπνεε αδιάκοπα τους δημιουργούς. Τόσο, ώστε στην ιστορία της ελληνικής τραγουδοποιίας, το κεφάλαιο, που αφορά στην πίκρα της ξενιτιάς, να είναι τεράστιο.

Γιώτα Νέγκα.

Συντελεστές
Μουσικοί: Γιάννης Παπαζαχαριάκης: κιθάρα, Γιάννης Σινάνης: μπουζούκι, Ανδρέας Τράπαλης: βιολί, Μίμης Ντούτσουλης: μπάσο, Γρηγόρης Συντρίδης: ντραμς, Ντίνος Χατζηιορδάνου: ακορντεόν, Αβραάμ Τσακαλίδης: πιάνο. Ενορχηστρώσεις: Γιάννης Παπαζαχαριάκης, επιμέλεια ήχου: Κώστας Βακάλογλου - Δημήτρης Ρετουνιώτης, σχεδιασμός φώτων: Γιώργος Τέλλος, επιμέλεια παραγωγής: Cricos PR & Events. 

Πληροφορίες
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου: Παλαιά Επίδαυρος - Αργολίδα, τηλ.: 27530 22026. Τιμές εισιτηρίων: ζώνη Α: 20 ευρώ, ζώνη Β: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, ανέργων -  ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια του Φεστιβάλ: Πανεπιστημίου 39 - εντός Στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 17:00, Σάββατο: 9:00 - 15:00), Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου - Αργολίδα (Δευτέρα - Πέμπτη: 9:00 - 19:00, Παρασκευή και Σάββατο: 9:00 -  21:00), καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 - 21:00), ηλεκτρονικά: greekfestival.gr. Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξη των παραστάσεων.

naftemporiki.gr

 


 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή