Ματαιώσεις πτήσεων από αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες προς το Τελ Αβίβ

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014 20:36
UPD:22:00
REUTERS/TOBY MELVILLE

Όλες  οι εταιρείες επικαλούνται λόγους ασφαλείας λέγοντας ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των επιβατών τους.

A- A A+

Την ματαίωση πτήσεων προς το Ισραήλ για λόγους ασφαλείας ανακοίνωσαν η Ολλανδική KLM, η γαλλική Air France, αλλά και η  Lufthansa , η οποία συνεργάζεται με την Swiss Air, Germanwings και την Austrian Airlines. Νωρίτερα η  αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) απαγόρευσε όλες τις πτήσεις των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών προς το Ισραήλ για τις επόμενες 24 ώρες.

Ακολούθησαν η βελγική Brussels Airlines, ενώ αμέσως μετά έγινε γνωστό ότι και οι εταιρείες EasyJet και Air Canada.

Η γαλλική εταιρεία Air France ανακοίνωσε ότι σταματά τις πτήσεις προς το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν μέχρι νεωτέρας. "Η υπηρεσία ασφαλείας της Air France παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε πραγματικό χρόνο. Η ασφάλεια των επιβατών μας και των πληρωμάτων παραμένει κορυφαία προτεραιότητά μας" ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

«Η απόφαση αυτή ελήφθη από την υπηρεσία ασφαλείας και έχει άμεση ισχύ» πρόσθεσε η εταιρεία.

Από τη Φρανκφούρτη, έγινε γνωστό ότι η Lufthansa, η μεγαλύτερη γερμανική αεροπορική εταιρεία, διακόπτει τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ για 36 ώρες. Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει επίσης τις θυγατρικές της, την Germanwings, την αυστριακή Austrian Airlines και την ελβετική Swiss.

Ο γερμανικός αερομεταφορέας πραγματοποιούσε καθημερινά επτά με δέκα πτήσεις προς το Τελ Αβίβ από τη Φρανκφούρτη, το Βερολίνο, το Μόναχο, τη Ζυρίχη και τη Βιέννη.

Από την πλευρά της, η ολλανδική KLM ανακοίνωσε ότι ακύρωσε την πτήση από το Άμστερνταμ για το Τελ Αβίβ καθώς ανησυχεί για την ασφάλεια γύρω από το αεροδρόμιο της πόλης. «Ακυρώσαμε την πτήση για προληπτικούς λόγους, επειδή δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των επιβατών. Θα εξετάζουμε την κατάσταση καθημερινά», είπε η εκπρόσωπος της εταιρείας Τζόις Βίκμαν.

Και η βελγική Brussels Airlines ανακοίνωσε απόψε πως ακυρώνει τις σημερινές και αυριανές πτήσεις της προς το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ γα λόγους ασφαλείας. Ματαιώνεται η αποψινή βραδινή πτήση και άλλες τρεις οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για αύριο Τετάρτη, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της. Ο ίδιος εκπρόσωπος είπε ότι η εταιρεία παρακολουθεί την κατάσταση και θα επανεξετάσει το θέμα αύριο.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας ανακοίνωσε απόψε ότι σκοπεύει να εκδόσει μια «σύσταση» προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες αερομεταφορών να αποφεύγουν το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ μέχρι νεωτέρας.

Ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας (EASA) σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Reuters ανέφερε ότι πρόκειται να εκδοθεί μέχρι την Τετάρτη μια ανακοίνωση που θα συνιστά στις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με τον ίδιο η σύσταση θα ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

ΗΠΑ

Αρχικά η εταιρεία Delta είχε ανακοινώσει ότι διακόπτει μέχρι νεωτέρας τις πτήσεις της από και προς το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ για την ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού της, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για εκτοξεύσεις ρουκετών στην περιοχή αυτή.

Αμέσως μετά η US Airways ακύρωσε τις πτήσεις 797 από το Τελ Αβίβ για τη Φιλαδέλφεια και 796, από τη Φιλαδέλφεια για το Ισραήλ. Στον ιστότοπο της εταιρείας United Airlines ανακοινώθηκε επίσης ότι η πτήση της από το Νιούαρκ για το Τελ Αβίβ ακυρώθηκε διότι δεν υπήρχε διαθέσιμο αεροσκάφος.

Η FAA αποφάσισε να απαγορεύσει τις πτήσεις επικαλούμενη πληροφορίες που κάνουν λόγο για εκτοξεύσεις ρουκετών σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Στην ανακοίνωσή της διευκρινίζει ωστόσο ότι η απαγόρευση αφορά μόνο τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες.

Καθησυχάζει το Ισραήλ

Ο υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ από την πλευρά του υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για ακύρωση των πτήσεων, όπως είπε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας μεταφέροντας τις δηλώσεις του.

«Ο υπουργός Ισραέλ Κατζ κάλεσε απόψε τις αμερικανικές εταιρείες για να τους εξηγήσει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ασφάλειας, ούτε για τα αεροσκάφη ούτε για τους επιβάτες, κατά την απογείωση ή την προσγείωση στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν», είπε ο εκπρόσωπος.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή