Ειδική διαστημική δύναμη για τον ιαπωνικό στρατό

Τετάρτη, 06 Αυγούστου 2014 14:43
UPD:14:43
DARPA
A- A A+

Μία ειδική δύναμη για την παρακολούθηση της διαστημικής δραστηριότητας, η οποία θα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των ενόπλων δυνάμεών της, σχεδιάζει η Ιαπωνία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η εν λόγω δύναμη αναμένεται να δημιουργηθεί εντός διαστήματος περίπου πέντε ετών. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη όσον αφορά στις αμερικανοϊαπωνικές σχέσεις πηγή, το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας έχει ενημερώσει ήδη σχετικά τις ΗΠΑ.

Σε πρώτη φάση στη δύναμη αυτή θα ανατεθεί η παρακολούθηση εν δυνάμει επικίνδυνων συντριμμιών/ απορριμμάτων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και η προστασία δορυφόρων από συγκρούσεις με αυτά, σύμφωνα με την εν λόγω πηγή.

NASA'S GODDARD SPACE FLIGHT CENTER/JSC

Απεικόνιση της NASA των απορριμμάτων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας προέβη σε αλλαγές στη στρατηγική της χώρας όσον αφορά στο Διάστημα, προκειμένου να είναι δυνατή η δημιουργία μίας τέτοιας δύναμης παρατήρησης μετά τη θέσπιση το 2008 νόμου που αναθεωρούσε τις αρχές σχετικά με τις μη στρατιωτικού χαρακτήρα διαστημικές δραστηριότητες της Ιαπωνίας.

Όπως ανέφερε η πηγή, η Ιαπωνία θα παρέχει στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ πληροφορίες που αποκτώνται μέσω της λειτουργίας της σχεδιαζόμενης δύναμης, και θα επιδιώξει την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στο Διάστημα. Για τους σκοπούς της θα χρησιμοποιούνται ραντάρ και εγκαταστάσεις τηλεσκοπίων του Japan Space Forum στην Οκαγιάμα. Το Japan Space Forum είναι ένα think tank που εδρεύει στο Τόκιο, το οποίο συντονίζει τις αεροδιαστημικές δραστηριότητες της βιομηχανίας, της κυβέρνησης και του ακαδημαϊκού τομέα και κατέχει το Spaceguard Center στο Καγκαμίνο και τις εγκαταστάσεις τηλεσκοπίων στην Ιχάρα.

Για τη σύσταση της δύναμης θεωρείται ότι θα χρησιμοποιηθούν από το υπουργείο μονάδες της ιαπωνικής αεροπορίας.

Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το πρακτορείο, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά το ζήτημα των απορριμμάτων σε τροχιά από το 2007, όταν κινεζικός πύραυλος κατέστρεψε έναν κινεζικό δορυφόρο στο πλαίσιο σχετικής δοκιμής.

Προτεινόμενα για εσάς