Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας από τον «Αρμαγεδδώνα» στο σήμερα

Στο Ηρώδειο, την Κυριακή 5 Οκτωβρίου
Σάββατο, 04 Οκτωβρίου 2014 08:00
A- A A+

Επιστρατεύοντας κάθε επιτυχία του, για να δώσει το δικό του στίγμα απέναντι σε έναν κόσμο που έχει χάσει τον εαυτό του και μοιάζει να στέκεται μετέωρος πάνω από την άβυσσο, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Τα τραγούδια της γενιάς μας», στο Ηρώδειο, την Κυριακή 5 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας θα «αποκαλύψει» για πρώτη φορά την πλούσια μουσική βιογραφία του, φωτίζοντας όλες της τις περιόδους, από το θρυλικό έργο «Αρμαγεδδών» μέχρι τις σύγχρονες συνεργασίες του, παρέα με τον Αντώνη Μιτζέλο, τους Τερμίτες και την πιο «αρχαία» εκδοχή τους, τους P. L. J. Band, τον Γιάννη Κότσιρα και την Εστουδιαντίνα, η οποία - με τον παραδοσιακό της ήχο - θα χρωματίσει τις ενορχηστρώσεις, παντρεύοντας ήχους, ρυθμούς και μελωδίες.

Σύμβολο του αγώνα για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη

Με τη μουσική του να κινείται στο ύφος του progressive rock, του psychedelic και του ethnic rock, με έντονες αναφορές στη βυζαντινή μουσική και τις βυζαντινές κλίμακες, ο δίσκος «Αρμαγεδδών» ηχογραφήθηκε το 1982. Με στιχουργική καταγωγή  από την «Αποκάλυψη του Ιωάννη» και τις «Προφητείες του Ιεζεκιήλ», συμβολίζει το τέλος της εποχής μας. Εστιάζει στην τελική αναμέτρηση του καλού με το κακό, στον επερχόμενο ανεξέλεγκτο παγκόσμιο πόλεμο, στην απειλή του χάους και την ολοκληρωτική καταστροφή. Παράλληλα, αποτελεί και μια πανάρχαια βεβαιότητα ότι θα ηττηθεί το σκοτάδι και θα νικήσει το φως. Γι’ αυτό, η ιδέα του εμπνέει, ενώνει και συσπειρώνει. Πέρα από σύνορα κρατών και διαφορές εθνοτήτων.

Ο «Αρμαγεδδών» είναι ο «τόπος», όπου το καλό και το κακό θα δώσουν τον «πόλεμον της ημέρας εκείνης της μεγάλης του Θεού του παντοκράτορος» (Αποκάλυψη του Ιωάννη, 16:14). Γεωγραφικά, ο «τόπος» αυτός προσδιορίζεται 90 χιλιόμετρα βόρεια της Ιερουσαλήμ, στη Μεγιδδώ, στο πιο κρίσιμο ορεινό πέρασμα του αρχαίου Ισραήλ, στους πρόποδες του όρους Κάρμηλος, εκεί όπου έχουν δοθεί περισσότερες από διακόσιες μάχες. Με το πέρασμα του χρόνου όμως, ο «Αρμαγεδδών» διεύρυνε τη σημειολογία του. Συμβόλισε τον αγώνα για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη στον κόσμο.

«Διασχίζοντας» όλο το ρεπερτόριό του

Όμως, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας δεν θα μείνει μόνο σε αυτό. θα «διασχίσει» όλο το ρεπερτόριό του, από τα ανησυχητικά σύνορα του «Νότου» μέχρι τον συμπονετικό «Σουλτάνο της Βαβυλώνας», συμφιλιώνοντας τον ηλεκτρικό ήχο με τον λυρισμό και τη μελωδία. Δεκαέξι χρόνια μετά την τελευταία τους συνάντηση, θα ενώσει ξανά τις δυνάμεις του με τους Τερμίτες, για να παίξουν μουσική, να τραγουδήσουν δυνατά, αλλά και να κάνουν την επανάστασή τους και να φωνάξουν  για τις αλήθειες που τους εκφράζουν.

Συντελεστές παράστασης
Ενορχηστρώσεις - τραγούδι: Αντώνης Μιτζέλος - Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, κιθάρες: Αντώνης Μιτζέλος, ακουστική κιθάρα: Παύλος Κικριλής, ντραμς: Φίλιππος Σπυρόπουλος, μπάσο: Τάκης Βασαλάκης, αφήγηση - τραγούδι: Γιάννης Κότσιρας, σκηνοθεσία: Τάσος Βασιλείου, επιμέλεια κειμένων: Άρης Βασιλειάδης. Μαζί τους, η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου.

Πληροφορίες
Ωδείο Ηρώδου Αττικού: πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη - Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες και 10 λεπτά (με διάλειμμα 20 λεπτών). Τιμές εισιτηρίων: κάτω διάζωμα: διακεκριμένη ζώνη: 65 ευρώ, A΄ ζώνη: 50 ευρώ, Β΄ ζώνη: 40 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 30 ευρώ, άνω διάζωμα: γενική είσοδος: 22 ευρώ, εκπτωτικά (φοιτητικά - ανέργων): 15 ευρώ. Προπώληση: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή