Προς απόρριψη οι ενστάσεις Καρατζαφέρη – Χατζημαρκάκη για το πλαφόν του 3%

Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2014 19:17
UPD:19:21
ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Με τις ενστάσεις, ο κ. Καρατζαφέρης (φωτ. αρχείου) στρέφεται κατά της Χρυσής Αυγής και του ευρωβουλευτή της Γεώργιου Επιτήδειου.

A- A A+

Συνταγματικός είναι ο Νόμος 4255/2014 που θέτει το πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο, θα εισηγηθεί ο Σύμβουλος της Επικρατείας Γιώργος Παπαγεωργίου ενώπιον του Εκλογοδικείου.

Ο Σύμβουλος της Επικρατείας αναμένεται να ζητήσει να απορριφθούν οι ενστάσεις που έχουν καταθέσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και οι τρεις πρώτοι σε προτίμηση υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες Γιώργος Χατζημαρκάκης, Μιχάλης Ατσαλάκης και Μάνος Παυλάκης κατά των Ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου 2014.

Με τις ενστάσεις, ο κ. Καρατζαφέρης στρέφεται κατά της Χρυσής Αυγής και του ευρωβουλευτή της Γεώργιου Επιτήδειου,  ενώ οι Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες κατά του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής αλλά και των ανακηρυχθέντων ευρωβουλευτών τους, Σωτηρίου Ζαριανόπουλου (ΚΚΕ) και Γεωργίου Επιτήδειου (ΧΑ), ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματικό το πλαφόν του 3%.

Ο Σύμβουλος Επικρατείας θα υποστηρίξει ότι το πλαφόν δεν κινείται εκτός των ορίων που θέτει η Συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτικών κομμάτων και της παροχής σε αυτά ίσων ευκαιριών, που αποτελεί θεμελιώδη κανόνα του δημοκρατικού πολιτεύματος, αφού στηρίζεται σε κριτήρια αντικειμενικά και εύλογα.

Ούτε όμως, θα τονίσει ο κ. Παπαγεωργίου,  θίγει το όριο του 3% τον πυρήνα του εκλογικού δικαιώματος, «όπως αυτό εκδηλώνεται ως ειδικότερη έκφανση της αρχής της ισότητας και του δικαιώματος συμμετοχής στην πολιτική ζωή της χώρας, ούτε όμως παραβιάζει την ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής βούλησης».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον σύμβουλο Επικρατείας, το πλαφόν δεν  αντιβαίνει ούτε στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Στην ένστασή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματικό το πλαφόν του 3%, καθώς προσκρούει σε πλειάδα συνταγματικών αρχών, όπως είναι της λαϊκής βούλησης, της ισότητας του εκλογικού δικαιώματος, της ισότητας των ευκαιριών των πολιτικών κομμάτων και της αναλογικότητας, ενώ επικαλείται και αποφάσεις Γερμανικών δικαστηρίων.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή