Ρουμανία: Ο πρόεδρος κατηγορεί τον πρωθυπουργό ως πρώην μυστικό πράκτορα

Εκείνος το αρνείται
Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014 15:29
UPD:15:39
EPA/ROBERT GHEMENT

Ο Ρουμάνος πρόεδρος (δεξιά) είπε ακόμη ότι ο Βίκτορ Πόντα (αριστερά) για να προστατεύσει τον εαυτό του εισήγαγε σε κυβερνητική απόφαση, το 2013, διάταξη που αναφέρει ότι ακόμη και εκείνοι που έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία παραμένουν «μυστικοί».

A- A A+

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου κατηγόρησε τον άσπονδο αντίπαλό του και πιθανό διάδοχό του στην προεδρία της χώρας, πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα, ότι υπηρέτησε ως μυστικός πράκτορας των υπηρεσιών πληροφοριών εξωτερικού, την περίοδο 1997 - 2001.

EURONEWS

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός απέρριψε τις κατηγορίες ως «απόλυτο ψέμα».

Η πρόσφατη διαμάχη μεταξύ των δύο πολιτικών ηγετών ξέσπασε εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες ο Βίκτορ Πόντα αναμένεται να νικήσει.

Ο Τραϊάν Μπασέσκου, ο οποίος ολοκληρώνει τη δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ρουμανίας και δεν μπορεί να διεκδικήσει νέα, στηρίζει ανοιχτά την υποψήφια σύμμαχό του, αρχηγό του δεξιού Κόμματος Λαϊκού Κινήματος Έλενα Ουντρέα.

«Ο Βίκτορ Πόντα πρέπει να παραδεχθεί ότι ήταν μυστικός αξιωματικός της SIE, της ρουμανικής υπηρεσίας κατασκοπείας το χρονικό διάστημα 1997-2001», είπε ο κ. Μπασέσκου, στη διάρκεια εκπομπής στον τηλεοπτικό σταθμό «Realitatea».

«Ήταν αξιωματικός της SIE, κάτι που εξηγεί την ανέλιξή του από την εισαγγελία απευθείας στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα», υποστήριξε ο κ. Μπασέσκου.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος είπε ακόμη ότι ο Βίκτορ Πόντα για να προστατεύσει τον εαυτό του εισήγαγε σε κυβερνητική απόφαση, το 2013, διάταξη που αναφέρει ότι ακόμη και εκείνοι που έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία παραμένουν «μυστικοί».

Η κατασκοπεία ήταν ήδη θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τς προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, στις 2 και 16 Νοεμβρίου, καθώς ο Τεόντορ Μελεσκάνου, ο οποίος διηύθυνε την υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού, παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο και εισήλθε στην κούρσα για την προεδρία ως ανεξάρτητος υποψήφιος μία ημέρα αργότερα.

Περίπου το ίδιο διάστημα, ο Ρόμπερτ Τουρτσέσκου, δημοφιλής τηλεοπτικός παρουσιαστής και δημοσιογράφος, παραδέχθηκε στον αέρα, από το blog του στο διαδίκτυο ότι ήταν μυστικός πράκτορας του στρατού και παραιτήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό, στον οποίο εργαζόταν.

Όταν ανήλθε στην εξουσία ο Βίκτορ Πόντα, έγινε αποδέκτης αυστηρών επιπλήξεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των προσπαθειών του να αποπέμψει τον κ. Μπασέσκου σε εθνικό δημοψήφισμα, προκαλώντας ανησυχίες για το κράτος δικαίου.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή