Τουρκία: Ενίσχυση των εξουσιών της αστυνομίας στο φόντο του κουρδικού

Νομοσχέδιο στην Εθνοσυνέλευση
Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014 16:27
UPD:16:34
REUTERS/UMIT BEKTAS

Το νομοσχέδιο προβλέπει εξάλλου μεγαλύτερες ποινές για όσους προκαλούν ζημιές σε δημόσια περιουσία ή για τους διαδηλωτές που κρύβουν το πρόσωπό τους.

A- A A+

Η ισλαμοσυντηρητική τουρκική κυβέρνηση του Αχμέτ Νταβούτογλου παρουσίασε νομοσχέδιο το οποίο ενισχύει τις εξουσίες των δυνάμεων ασφαλείας, μετά τις πρόσφατες φιλοκουρδικές ταραχές που σημειώθηκαν στη χώρα, εξαιτίας της πολιτικής της Τουρκίας στη Συρία και στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 30 ανθρώπους.

Με την ονομασία «μεταρρύθμιση της εσωτερικής ασφάλειας», το εν λόγω κείμενο κατατέθηκε στο κοινοβούλιο από δύο βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και πρόκειται να συζητηθεί από την ερχόμενη εβδομάδα, έγινε γνωστό από κοινοβουλευτική πηγή.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι «να δώσει το πλεονέκτημα στην αστυνομία» σε περιπτώσεις «γενικευμένων βιαιοτήτων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Το νομοσχέδιο επεκτείνει την εξουσία των δυνάμεων ασφαλείας να καταφεύγουν σε συλλήψεις, κατασχέσεις και υποκλοπές κατά τις έρευνές τους με στόχο «ένοπλες οργανώσεις», καθώς και την εξουσία τους να απαγορεύουν, κατόπιν γνωμοδότησης της εισαγγελίας ή ενός δικαστή, την πρόσβαση σε πρόσωπα που κατηγορούνται στο πλαίσιο τέτοιων υποθέσεων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει εξάλλου μεγαλύτερες ποινές για όσους προκαλούν ζημιές σε δημόσια περιουσία ή για τους διαδηλωτές που κρύβουν το πρόσωπό τους.

Την περασμένη εβδομάδα, χιλιάδες νεαροί Κούρδοι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα για να καταγγείλουν την άρνηση της Άγκυρας να επέμβει στρατιωτικά για να βοηθήσει τους Κούρδους μαχητές που υπερασπίζονται τη συνοριακή πόλη Κομπάνι (Άιν Αλ Άραμπ στα αραβικά), η οποία πολιορκείται από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Κατά τις ταραχές έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 34 άνθρωποι, πολλές εκατοντάδες τραυματίσθηκαν, ενώ προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές. Η αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 1.000 συλλήψεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός του, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχαν υποσχεθεί τις τελευταίες ημέρες ότι θα τιμωρήσουν τους «βανδάλους» οι οποίοι προχώρησαν σ' αυτές τις βιαιότητες.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή