Να απελάσει Κούρδους της Συρίας που υποπτεύεται για σχέσεις με το PKK θέλει η Τουρκία

Απεργία πείνας των προς απέλαση κρατουμένων
Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014 17:07
UPD:17:10
EPA/FIRAT NEWS AGENCY/HANDOUT

«Οι κρατούμενοι δεν θέλουν πια να επιστρέψουν στο Κομπάνι ούτε σε άλλες περιοχές των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία», διευκρίνισε ο κ. Αϊχάν (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Οι τουρκικές αρχές θέλουν να απελάσουν, παρά τη θέλησή τους, περίπου 150 μέλη του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος της Συρίας που έχουν καταφύγει στο έδαφός της και βαρύνονται με υποψίες ότι συνδέονται με τους αντάρτες του PKK στην Τουρκία, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Τούρκος βουλευτής κουρδικής καταγωγής.

«Η Τουρκία αποφάσισε να απελάσει αυτά τα άτομα, όμως εκείνοι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στο Κομπάνι και διαμαρτύρονται για την παράνομη κράτησή τους» εξήγησε ο Ιμπραΐμ Αϊχάν, βουλευτής του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HPD), που υπερασπίζεται τις θέσεις τους.

Οι συγκεκριμένοι Κούρδοι της Συρίας αποτελούν μέρος ομάδας 270 ατόμων που ανήκουν στο Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) ή την ένοπλη πολιτοφυλακή του, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που είχε περάσει παράνομα τα σύνορα την περασμένη εβδομάδα ερχόμενη από το Κομπάνι, το οποίο πολιορκούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Αμέσως συνελήφθησαν - επίσημα προκειμένου να εξακριβωθούν τα στοιχεία τους - από τις τουρκικές αρχές που υποψιάζονται ότι συνδέονται με το Κόμμα Εργατών του Κουρδιστάν (PKK).

Περίπου 100 εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι στη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη και έσπευσαν στο Κομπάνι στο πλευρό των Κούρδων μαχητών που πολεμούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Οι 150 που έχουν απομείνει, οι οποίοι άρχισαν απεργία πείνας για να καταγγείλουν την κράτησή τους στο αθλητικό κέντρο της πόλης Σουρούτς, στην παραμεθόριο, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της απέλασης, εξήγησε ο βουλευτής.

«Οι κρατούμενοι δεν θέλουν πια να επιστρέψουν στο Κομπάνι ούτε σε άλλες περιοχές των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία», διευκρίνισε ο κ. Αϊχάν.

Σε ερώτηση που της έθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο, η νομαρχία του Σουρούτς αρνήθηκε να σχολιάσει.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή