Σουηδία: Μυστήριο με επιχείρηση εντοπισμού «ξένου» υποβρυχίου ανοικτά της Στοκχόλμης

Εμπλοκή της Ρωσίας;
Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014 23:22
UPD:23:28
REUTERS/Marko Saavala/TT NEWS AGENCY

Ένα σουηδικό ναρκαλιευτικό διακρίνεται στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης.

A- A A+

Παρατείνεται το μυστήριο γύρω από την επιχείρηση του σουηδικού πολεμικού ναυτικού κατόπιν πληροφοριών για «ξένη υποβρύχια δραστηριότητα» ανοικτά της Στοκχόλμης μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας μυστηριώδους «ξένου σκάφους».

«Δεν είναι δικό μας, πρόκειται για ξένο σκάφος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιναύαρχος Αντερς Γκρένσταντ την Κυριακή το βράδυ, σχολιάζοντας τη φωτογραφία η οποία ελήφθη το Σάββατο το πρωί από «πηγή».

«Δεν πρόκειται για καταδίωξη υποβρυχίου. Συγκεντρώνουμε αποδείξεις που μας επιτρέπουν να αποδείξουμε την ύπαρξη ξένης υποβρύχιας δραστηριότητας», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι «φαίνεται πως μία ζώνη ανατολικά της σουηδικής πρωτεύουσας ενδιαφέρει μία ξένη δύναμη».

Το Σάββατο το βράδυ, το σουηδικό ναυτικό εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επιχείρηση με τη συμμετοχή 200 ανδρών, πολεμικών πλοίων, ναρκαλιευτικών και ελικοπτέρων που χτένισαν μία ζώνη ακτίνας 50 χιλιομέτρων στη Βαλτική Θάλασσα, έπειτα από μαρτυρία για τον εντοπισμό αντικειμένου στη θάλασσα.

EURONEWS

Η Ρωσία διέψευσε τις πληροφορίες του σουδικού Τύπου σύμφωνα με τις οποίες οι σουδικές ένοπλες δυνάμεις αναζητούσαν ρωσικό υποβρύχιο που είχε ακινητοποιηθεί λόγω βλάβης ανοικτά της Στοκχόλμης.

«Δεν υπήρξε καμία ανωμαλία και ακόμη λιγότερο ατυχήματα που αφορούν ρωσικά σκάφη», αναφέρεται - σε ανακοίνωση που εξέδωσε - το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Ο Αντερς Γκρένσταντ διέψευσε επίσης τις πληροφορίες του σουηδικού Τύπου. «Με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, δεν μπορούμε να φθάσουμε στα ίδια συμπεράσματα με τα μέσα ενημέρωσης. Δεν έχουμε καμία πληροφορία για εκπομπή μηνύματος έκτακτης ανάγκης ή για τη χρησιμοποίηση ειδικής συχνότητας», είπε.

EURONEWS

Το Σάββατο το βράδυ, η εφημερίδα Svenska Dagbladet ανέφερε ότι οι σουηδικές μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν εκπομπές σε ραδιοσυχνότητες εντός της ζώνης ανάμεσα στις ακτές της Στοκχόλμης και τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, βάση του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού στόλου της Βαλτικής, στον οποίο περιλαμβάνονται μίνι υποβρύχια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία επικαλέσθηκε μη κατονομαζόμενες σουηδικές στρατιωτικές πηγές, επρόκειτο για ειδικές συχνότητες που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι ίδιες στρατιωτικές πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα ότι οι εκπομπές αυτές είχαν εντοπισθεί από το βράδυ της Πέμπτης, δύο ημέρες πριν υπάρξει η μαρτυρία για την παρουσία άγνωστου υποβρύχιου αντικειμένου ανοικτά της Στοκχόλμης.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή