Κριτική Πούτιν προς το Κίεβο πριν αναχωρήσει από την Αυστραλία

«Σοβαρό λάθος η οικονομική απομόνωση των ανατολικών ουκρανικών επαρχιών»
Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014 08:04
UPD:17:25
REUTERS/RIA NOVOSTI

Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Πούτιν είχε χαρακτηρίσει «σοβαρό λάθος» εκ μέρους του Κιέβου την απόφασή να διακοπεί η χρηματοδότηση των ανατολικών περιοχών τις οποίες ελέγχουν οι φιλορώσοι αποσχιστές καθώς, όπως είπε, έτσι αποκόπτονται στην πράξη από την υπόλοιπη χώρα.

A- A A+

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν αναχώρησε από το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, μετά τη σύνοδο κορυφής του G20, η οποία διεξήχθη σε τεταμένη ατμόσφαιρα, κυρίως λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και της έντονης κριτικής η οποία ασκήθηκε στη Μόσχα για τις ενέργειές της.

Το προεδρικό Ιλιούσιν απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Μπρίσμπεϊν, όπως ήταν προγραμματισμένο, πριν να δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, σύμφωνα με το βίντεο το οποίο έδωσαν στη δημοσιότητα οι οργανωτές της.

Λίγο νωρίτερα, στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Πούτιν είχε χαρακτηρίσει «σοβαρό λάθος» εκ μέρους του Κιέβου την απόφασή να διακοπεί η χρηματοδότηση των ανατολικών περιοχών τις οποίες ελέγχουν οι φιλορώσοι αποσχιστές καθώς, όπως είπε, έτσι αποκόπτονται στην πράξη από την υπόλοιπη χώρα.

«Πληροφορήθηκα από τα μέσα ενημέρωσης τον οικονομικό αποκλεισμό των περιοχών του Λουγκάνσκ (σ.σ.: Λουχάνσκ στα ουκρανικά) και του Ντονέτσκ. Νομίζω ότι είναι ένα σοβαρό λάθος γιατί κόβουν με τα ίδια τους τα χέρια αυτές τις περιοχές από την υπόλοιπη Ουκρανία. Γιατί; Θα το συζητήσουμε με τον Πέτρο Αλεξέγεβιτς (σ.σ.: Ποροσένκο, τον πρόεδρο της Ουκρανίας)», είπε σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε και η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τη ρωσική τηλεόραση.

EURONEWS

Σύμφωνα με τον κ. Πούτιν, το θέμα της ουκρανικής κρίσης δεν αναφέρθηκε στη σύνοδο παρά μόνο στις διμερείς επαφές που είχε στο περιθώριό της.

«Οι συζητήσεις αυτές ήταν ειλικρινείς, σημαντικές και, κατά την άποψή μου, χρήσιμες. Νομίζω ότι μπορέσαμε να δώσουμε στους συναδέλφους μας να καταλάβουν τα κίνητρα της Ρωσίας. Με ενημέρωσαν για τις ανησυχίες τους. Νομίζω ότι αυτό θα μας βοηθήσει», τόνισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι«υπάρχουν καλές προοπτικές» για μια διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία. «Μπορεί να μοιάζει παράξενο, όμως οι θεσμοί που έχουν δημιουργηθεί από τις δύο πλευρές μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, λαμβάνοντας υπόψη πάνω απ' όλα το συμφέρον των ανθρώπων που ζουν στο έδαφος της Ουκρανίας και στα νοτιοανατολικά της χώρας», συνέχισε.

Το Σάββατο η ουκρανική κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αποσχιστών.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, ο Βλάντιμιρ Πούτιν είπε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις επαφές που είχε στη σύνοδο, επειδή δέχτηκε άδικες επικρίσεις για γεγονότα που δεν μπορεί να ελέγξει ο ίδιος.

Επικρίσεις ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Αυστραλίας προς τη Ρωσία

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, εξέφρασαν την Κυριακή την αντίθεσή τους για τις «αποσταθεροποιητικές ενέργειες» της Ρωσίας στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας επιπλέον ότι πρέπει να «οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι» της κατάρριψης της πτήσης MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών τον περασμένο Ιούλιο.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και οι πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, Σίνζο Άμπε και Τόνι Αμποτ, στο τέλος μιας πολυμερούς συνάντησης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, απηύθυναν επίσης έκκληση για την «ειρηνική επίλυση» των «ιδιαίτερα σοβαρών εδαφικών και ναυτικών διαφορών» στην περιοχή της Ασίας και ιδιαίτερα στο θαλάσσιο χώρο της ανατολικής και νότιας Κίνας.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή