Τουρκία: Κινδυνεύουμε με εισροή άλλων 2-3 εκατ. Σύρων προσφύγων

«Το καθεστώς Άσαντ δεν έχει μεγάλη διαφορά από το Ισλαμικό Κράτος»
Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014 15:08
UPD:15:13
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 200.000 ανθρώπους και έχει υποχρεώσει περισσότερους από τρία εκατομμύρια να γίνουν πρόσφυγες, αναζητώντας καταφύγιο σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

A- A A+

Η Τουρκία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να εισέλθουν στο έδαφός της ακόμη δύο ως τρία εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες εάν οι δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ή οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) προελάσουν στα πέριξ του Χαλεπίου, προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά πλήττουν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους σε τμήματα της Συρίας, ωστόσο ο στρατός του Μπασάρ Αλ Άσαντ έχει εντατικοποιήσει την εκστρατεία του εναντίον ορισμένων ομάδων ανταρτών στα δυτικά και στα βόρεια της χώρας - περιλαμβανομένων των περιοχών εντός και γύρω από το Χαλέπι - τους οποίους η Ουάσινγκτον θεωρεί συμμάχους της.

«Αυτή τη στιγμή ποιος καλύπτει το κενό που άφησε το Ισλαμικό Κράτος ως αποτέλεσμα των αεροπορικών βομβαρδισμών της συμμαχίας; Το καθεστώς», είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

«Αλλά δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ του Ι.Κ. και του καθεστώτος. Και οι δύο διαπράττουν ωμές δολοφονίες, κυρίως αμάχων. Και κανένας τους δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει όποιο όπλο έχει στη διάθεσή του», πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Οι αντικαθεστωτικοί και οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους τμήματα του Χαλεπίου, της πολυπληθέστερης πόλης της Συρίας προ εμφυλίου. Το Ι.Κ. έχει καταλάβει εδάφη από αντίπαλες ισλαμιστικές οργανώσεις σε περιοχή βορείως του Χαλεπίου, απειλώντας τις διόδους ανεφοδιασμού των ανταρτών.

Το Ι.Κ. ελέγχει επίσης μεγάλα εδαφικά τμήματα στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας του Χαλεπίου.

Η Τουρκία είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ), ο οποίος συγκεντρώνει δεκάδες ένοπλες οργανώσεις οι οποίες μάχονται κατά τόσο του καθεστώτος Άσαντ όσο και του Ι.Κ..

Ο ΕΣΣ ασκεί πιέσεις για την επέκταση της υπό τις ΗΠΑ εκστρατείας.

«Μία αποδυνάμωση της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης θα επιδεινώσει την ήδη δυσμενή κατάσταση στη Συρία και θα την καταστήσει πιο ασταθή», είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

«Έντρομοι πολίτες εγκαταλείπουν περιοχές όπου το Ι.Κ., τρομοκρατικές οργανώσεις και το καθεστώς κερδίζουν έδαφος. Πιθανή προέλαση στο Χαλέπι θα σήμαινε ότι δύο με τρία εκατομμύρια άνθρωποι στην τουρκική μεθόριο θα ζητήσουν άσυλο», κατέληξε.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 200.000 ανθρώπους και έχει υποχρεώσει περισσότερους από τρία εκατομμύρια να γίνουν πρόσφυγες, αναζητώντας καταφύγιο σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Τουρκία ήδη φιλοξενεί περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και ασκεί πιέσεις στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους να δημιουργήσουν ασφαλές καταφύγιο για τους εκτοπισμένους στη συριακή πλευρά των συνόρων.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή