Τρίτη εστία γρίπης των πτηνών στην Ολλανδία

Θα θανατωθούν χιλιάδες πουλερικά
Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014 15:09
UPD:15:18
EPA/JEROEN JUMELET

Η τρίτη φάρμα βρίσκεται στο Κάμπερβεεν, περί τα 100 χιλιόμετρα βορείως του Τερ Ααρ.

A- A A+

Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε τρίτη φάρμα πουλερικών στην Ολλανδία, ανακοίνωσαν οι αρχές, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζουν αν πρόκειται εκ νέου για μια «υψηλής παθογένειας μορφή».

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης ότι το στέλεχος H5N8 που είναι «πολύ παθογόνο» για τα ζώα, αλλά συνιστά πολύ μικρό κίνδυνο για τον άνθρωπο ευθύνεται για τη μόλυνση μιας δεύτερης φάρμας, στο Τερ Ααρ της κεντρικής Ολλανδίας.

Και τα 43.000 πτηνά που εκτρέφονταν στη μονάδα θανατώθηκαν.

Η τρίτη φάρμα βρίσκεται στο Κάμπερβεεν, περί τα 100 χιλιόμετρα βορείως του Τερ Ααρ.

Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε φάρμα όπου εκτρέφονται 10.000 πουλερικά. Τα πουλερικά θα θανατωθούν και η φάρμα θα απολυμανθεί από τις υγειονομικές αρχές, πρόσθεσε η ίδια πηγή. 'Ελεγχοι πραγματοποιούνται σε 32 γειτονικές φάρμες.

Πρόκειται για παραλλαγή του τύπου Η5, ωστόσο το υπουργείο δεν είναι σε θέση επί του παρόντος να πει αν είναι στέλεχος «μικρής ή υψηλής παθογένειας».

EURONEWS

Οι ολλανδικές αρχές ελπίζουν να επιβεβαιώσουν εντός της ημέρας αν ο ιός ανήκει επίσης στο στέλεχος Η5Ν8, το οποίο είχε ανιχνευθεί στην πρώτη φάρμα το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο Χέρκεντορπ, κοντά στο Τελ Ααρ.

Σε τρεις από τις 12 ολλανδικές επαρχίες καταγράφονται πλέον κρούσματα της νόσου, η οποία είναι θανατηφόρα για τα πουλερικά.

EPA/JEROEN JUMELET

Συνολικά, 203.000 πουλερικά έχουν θανατωθεί και η απαγόρευση η οποία έχει επιβληθεί σε εθνικό επίπεδο σε όλες τις μεταφορές πουλερικών, αυγών και προϊόντων πουλερικών πλήττει ένα τομέα της βιομηχανίας στον οποίο απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.

Υπάρχουν περί τις 2.000 ολλανδικές επιχειρήσεις με πάνω από 100 εκατομμύρια κοτόπουλα, τα οποία παράγουν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια αυγά ετησίως και τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια από αυτά προορίζονται για εξαγωγές.

Οι δύο από τις τρεις μολύνσεις στην Ολλανδία οφείλονται στο στέλεχος H5N8, το οποίο έχει επίσης εντοπιστεί σε φάρμες στη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία τις τελευταίες εβδομάδες.

Με πληθυσμό μικρότερο από 17 εκατομμύρια, η Ολλανδία είναι δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μετά τις ΗΠΑ.

Το 2013 κατέγραψε πωλήσεις ύψους 79 δισεκατομμυρίων ευρώ από αγροτικά προϊόντα στο εξωτερικό.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή