Το νέο έργο του ποιητή των παραμυθιών στο Μέγαρο Μουσικής

Το νέο θεατρικό παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά με τίτλο «Δώδεκα παρά δώδεκα»
Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014 05:50
ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Φωτογραφία από τη συνέντευξη Τύπου για την παράσταση «Δώδεκα παρά Δώδεκα».

A- A A+

Στις 18 Δεκεμβρίου τα μάγια θα τυλίξουν τη σκηνή της αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής, όταν θα ανοίξει η αυλαία του νέου και πρωτοπαρουσιαζόμενου έργου του ποιητή παραμυθιών Ευγένιου Τριβιζά στους ήχους της μουσικής του Δημήτρη Παπαδημητρίου, σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού [Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι].

Το έργο, με τίτλο «Δώδεκα παρά Δώδεκα», παρουσιάζει μια βραδιά Πρωτοχρονιάς, στο μυθικό προθάλαμο του χωροχρόνου όπου συναντιούνται ο νέος Χρόνος, ο οποίος ανυπομονεί να πάρει στα χέρια του τις μοίρες του κόσμου, και ο παλιός Χρόνος, ο οποίος αρνείται να παραδεχτεί ότι πρέπει να αποχωρήσει αποτυχημένος και αποφασίζει να δολοφονήσει τον διάδοχό του.

Κατά τη διάρκεια τού έργου και ενώ το σύμπαν βρίσκεται στα πρόθυρα του απόλυτου χάους, ένα πλήθος χαρακτήρων και πλασμάτων, μεταξύ των οποίων Ρωμαίοι εκατόνταρχοι, δεινόσαυροι, αμετανόητοι ηγεμόνες, αλυσοδεμένοι κατάδικοι, εκδικητές Βεδουίνοι, σαλπιγκτές, πειρατές, πανικόβλητοι πιγκουίνοι, αρλεκίνοι και ένας λευκός μονόκερως εμφανίζονται και εξαφανίζονται σε καταιγιστικούς ρυθμούς από τις χρονοπύλες τού μέλλοντος και τού παρελθόντος σε μια ονειρική πανδαισία ήχων και χρωμάτων. Δώδεκα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα η κοσμική σύγκρουση μεταξύ μέλλοντος και παρελθόντος κορυφώνεται με συναρπαστικό τρόπο…

Τις μελωδίες του έργου έχει συνθέσει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια έχει σχεδιάσει η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, ενώ σκηνοθετεί και χορογραφεί ο Φωκάς Ευαγγελινός.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός πρωταγωνιστεί στο ρόλο του απελπισμένου αλλά αποφασισμένου παλιού Χρόνου και ο Πάνος Μουζουράκης στο ρόλο του ορμητικού και ακάθεκτου νέου Χρόνου. Εκτός από τους μεγάλους όμως πρωταγωνιστές, πάνω από εκατό μικροί, μικρότεροι και μικρότατοι πρωταγωνιστές του Μουσικού Ομίλου των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων  και της Χορωδίας Graduarti (απόφοιτοι των Σχολείων), κατακλύζουν με την παρουσία τους και τις μελωδικές φωνές τους τη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής, χαρίζοντας στους θεατές αξέχαστες γιορτινές αναμνήσεις. Τα έσοδα των παραστάσεων θα διατεθούν για την υποστήριξη τού Ταμείου Υποτροφιών των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων.

ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Συνέντευξη τύπου για την παράσταση «Δώδεκα παρά Δώδεκα».

Συνέντευξη Τύπου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου η συνέντευξη Τύπου  για την παράσταση. Παρόντες ήταν όλοι οι συντελεστές μαζί με τον πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής εταιρείας Καθηγητή κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής, Γιώργο Κουρουπό.

Ο κ. Μπαμπινιώτης τόνισε ότι πρόκειται για το μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός των Χριστουγέννων, με κορυφαία ποιότητα και πολλά μηνύματα. Επιπλέον, ότι εξυπηρετεί έναν ιερό σκοπό αφού τα έσοδα των παραστάσεων θα δοθούν στα Αρσάκεια σχολεία για υποτροφίες παιδιών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Ο Ευγένιος Τριβιζάς σημείωσε πως η ιδέα για το έργο προέκυψε από την παρατήρηση που έχει κάνει ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να προσωποποιούν το χρόνο, ενώ πρόσθεσε στοιχεία από τη θεωρία για τα παράλληλα σύμπαντα.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου ανέφερε πως γράφοντας τη μουσική πάνω σε ένα έργο του Ευγένιου Τριβιζά ανακάλυψε πράγματα που σε μία απλή ανάγνωση δεν θα μπορούσε να ανακαλύψει. «Γνώρισα και το κάθε πετραδάκι και την κάθε λεπτομέρεια των λέξεων του Ευγένιου Τριβιζά, ένιωσα λίγο σαν το φίδι που γνωρίζει την παραμικρή λεπτομέρεια του εδάφους στο οποίο κινείται» τόνισε ο συνθέτης.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός είπε ότι ήταν πάντα όνειρό του να παίξει σε μία παράσταση για παιδιά, αλλά και πάλι δεν πραγματοποιείται απόλυτα η επιθυμία του αφού το συγκεκριμένο έργο είναι και για μεγάλους και για παιδιά. Τέλος, ο Πάνος Μουζουράκης, ευχήθηκε να ανταποκριθεί σε αυτό που είχε ο Ευγένιος Τριβιζάς στο μυαλό του όταν έγραφε το ρόλο του νέου Χρόνου.

Παραστάσεις: 18, 19, 20, 21, 25, 26 ,27, 28, 29, 30 Δεκεμβρίου στις 20:00 και 20, 26, 27 Δεκεμβρίου στις 16:00. Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και στα εκδοτήρια (Ομήρου 8), πληροφορίες - κρατήσεις: 210-7282333.

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή