Σίδνεϊ: Ένοπλος κρατά ομήρους σε καφετέρια

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014 06:32
UPD:12:01
A- A A+

Συναγερμός έχει σημάνει στις αστυνομικές αρχές στο Σίδνεϊ, όπου ένοπλος κρατά ομήρους σε καφετέρια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Άντριου Σίπιον, μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των ομήρων που κρατούνται στην καφετέρια, η οποία βρίσκεται στην Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ.

Σε εικόνες που μεταδόθηκαν νωρίτερα από τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονται τρεις άνδρες να βγαίνουν τρέχοντας από το κατάστημα, ενώ σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters άλλες δύο γυναίκες εξήλθαν από το κτήριο. Κατά τον ίδιο μάρτυρα, οι δύο γυναίκες φορούσαν ποδιές, γεγονός που υποδεικνύει ότι πρόκειται για μέλη του προσωπικού της καφετέριας.

Η αυστραλιανή αστυνομία ανακοίνωσε πως διαπραγματευτές βρίσκονται σε επαφή με τον ένοπλο, ενώ όπως ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, οι αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν με βεβαιότητα εάν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Η τοπική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες που δείχνουν μερικούς ομήρους να κρατούν μια μαύρη σημαία με λευκή αραβική επιγραφή σ' ένα παράθυρο του καταστήματος.

EURONEWS

Νωρίτερα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, ο οποίος είχε προειδοποιήσει κατά το πρόσφατο παρελθόν για σχέδια ισλαμιστών να πλήξουν στόχους στην Αυστραλία, ανέφερε πως δεν έχει γίνει γνωστό εάν το περιστατικό έχει «πολιτικά κίνητρα», αν και όπως είπε, «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι έτσι». Ανακοίνωσε ακόμη πως συγκάλεσε την Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας για να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα.

Ένα διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας Lindt Australia, της εταιρείας υπό την ευθύνη της οποία λειτουργεί η καφετέρια, δήλωσε ότι στο κατάστημα εργάζονται περίπου 10 άνθρωποι και ότι πιθανότατα μέσα σε αυτό βρίσκονται 30 πελάτες.

Το κέντρο του Σίδνεϊ έχει παραλύσει, πολλά δημόσια κτήρια όπως η Όπερα και η Βιβλιοθήκη έχουν εκκενωθεί και γύρω από το καφέ όπου κρατούνται οι όμηροι βρίσκονται πυροσβεστικά οχήματα, οχήματα πρώτων βοηθειών και πολυάριθμοι ένοπλοι αστυνομικοί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκκένωσαν το κτήριο του προξενείου τους το οποίο βρίσκεται κοντά στην καφετέρια. Η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής διευκρίνισε ότι μόνο το απαραίτητο προσωπικό παρέμεινε στο προξενείο.

Το προξενείο έχει επίσης εκδώσει προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης για τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών που βρίσκονται στο Σίδνεϊ, προτρέποντας τους να «διατηρήσουν υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της προσωπικής τους ασφάλειας».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή