ΝΑΤΟ: Προβληματισμός για τις πτήσεις των ρωσικών μαχητικών

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014 22:51
UPD:22:52
EPA/SERGEI CHIRIKOV

Ο Στόλτενμπεργκ προέβη σε αυτές τις δηλώσεις έπειτα από την καταγγελία της Στοκχόλμης ότι ένα ρωσικό μαχητικό το οποίο πετούσε σε πολύ κοντινή απόσταση από ένα πολιτικό αεροσκάφος.

A- A A+

Κίνδυνο για την κυκλοφορία των πολιτικών αεροσκαφών στη Βαλτική, χαρακτήρισε τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.  

Ο Στόλτενμπεργκ προέβη σε αυτές τις δηλώσεις έπειτα από την καταγγελία της Στοκχόλμης ότι ένα ρωσικό μαχητικό το οποίο πετούσε σε πολύ κοντινή απόσταση από ένα πολιτικό αεροσκάφος, ενώ είχε θέσει εκτός λειτουργίας ένα από τα όργανα εντοπισμού του.

Το περιστατικό που συνέβη την Παρασκευή στη νότια Σουηδία αναζωπύρωσε τις εντάσεις σχετικά με τις πτήσεις των μαχητικών της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στην περιοχή, που έχουν αυξηθεί ραγδαία φέτος λόγω εν μέρει της εμπλοκής της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση. Η Φινλανδία επίσης έχει εκφράσει την ανησυχία της για τις «Σκοτεινές Πτήσεις» που πραγματοποιούνται με κλειστούς τους αναμεταδότες θέσης των ρωσικών αεροσκαφών.

«Δεν πρόκειται μόνο για ένα ζήτημα αύξησης του αριθμού των πτήσεων αλλά επίσης και για τον τρόπο που διεξάγουν τις πτήσεις αυτές. Δεν υποβάλουν τα σχέδια πτήσεων τους και δεν επικοινωνούν με τους πύργους ελέγχου των πολιτικών πτήσεων και δεν ανοίγουν τους αναμεταδότες τους» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

«Το σημαντικό είναι ότι το ΝΑΤΟ παραμένει σε εγρήγορση και αναχαιτίζουμε τις ρωσικές πτήσεις» επισήμανε ο ίδιος.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι αεροσκάφος της έθεσε σε κίνδυνο το αεροσκάφος της πολιτικής αεροπορίας.

Η Σουηδία και η Δανία ανέφεραν ότι κάλεσαν τους πρεσβευτές της Ρωσίας για να ζητήσουν εξηγήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά των στρατιωτικών αεροσκαφών τα οποία, όπως ανέφεραν οι σουηδικές αρχές, ανάγκασαν το αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση της SAS από την Κοπεγχάγη στο Πόζναν της Πολωνίας να αλλάξει πορεία.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή