Έρευνα για την ομηρία στο Σίδνεϊ ξεκινούν οι αρχές της Αυστραλίας

Πλήρη διαφάνεια για τους λόγους που ο δράστης δεν παρακολουθείτο υποσχέθηκε ο Άμποτ
Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014 08:48
UPD:11:04
REUTERS/DAVID GRAY
A- A A+

Τη διενέργεια επίσημης έρευνας για την ομηρία στο καφέ του Σίδνεϊ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Tόνι Άμποτ, διαβεβαιώνοντας ότι θα εργαστεί ακατάπαυστα προκειμένου οι συμπατριώτες του να είναι ασφαλείς.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός υποσχέθηκε πλήρη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τους λόγους για τους οποίους ο δράστης της ομηρίας δεν παρακολουθείτο από τις αρχές παρά το βεβαρημένο ποινικό μητρώο του ενώ η αστυνομία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

«Το σύστημα δεν διαχειρίστηκε σωστά το πρόσωπο αυτό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι 'αυτό και για τον λόγο αυτό πρέπει συνεχώς να αντλούμε τα διδάγματα από όλα όσα συμβαίνουν», τόνισε ο Άμποτ.

Ο 50χρονος Μαν Χάρον Μονίς ήταν ελεύθερος υπό όρους μετά την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του για συνέργεια στον φόνο της πρώην συζύγου του. Διωκόταν επίσης για δεκάδες σεξουαλικές επιθέσεις και βίαιη συμπεριφορά.

Η ομηρία στο καφέ Lindt Chocolat, στην καρδιά του Σίδνεϊ, τερματίστηκε προχθές με αιματηρό τρόπο, καθώς εκτός από τον ιρανικής καταγωγής δράστη νεκροί έπεσαν και δύο όμηροι, ο 34χρονος Τόρι Τζόνσον, διευθυντής του καφέ και η 38χρονη Κατρίνα Ντόσον, δικηγόρος και μητέρας τριών παιδιών.

EURONEWS

Τον περασμένο μήνα, ο Μονίς είχε αναρτήσει μήνυμα στην ιστοσελίδα του δηλώνοντας πίστη στον «χαλίφη των μουσουλμάνων», κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ως υποστήριξη στον ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Ο ίδιος ήταν γνωστός στην αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην ομοσπονδιακή αστυνομία και στην υπηρεσία πληροφοριών εσωτερικού ASTO, αλλά το όνομά του δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των στόχων που παρακολουθούνταν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή