Διάλυση της Βουλής εντός 10 ημερών

Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014 12:35
UPD:12:57
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ
A- A A+

Aπό τη στιγμή που ο Σταύρος Δήμας δεν συγκέντρωσε σήμερα την υποστήριξη τουλάχιστον 180 βουλευτών, η Βουλή θα πρέπει να διαλυθεί, όπως ορίζει το Σύνταγμα, εντός 10 ημερών.

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει το συνταγματικό περιθώριο που έχει στη διάθεσή της και θα προτιμήσει να επισπευστούν οι διαδικασίες προς τις κάλπες εκδίδοντας το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Με δεδομένο ότι οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν εντός 30 ημερών από τη στιγμή της διάλυσης της Βουλής, κάτι που σημαίνει ότι η επικρατέστερη ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες είναι η 25η Ιανουαρίου ή το αργότερο η 1η Φεβρουαρίου.

Σήμερα στις 2 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί υπουργικό συμβούλιο που θα εξετάσει τις εξελίξεις.

ΒΟΥΛΗ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Σημειώνεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής θα προσδιορίζει και την ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής (εντός 30 ημερών από την ημερομηνία των εκλογών), η οποία θα κληθεί να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μια νέα διαδικασία τριών ψηφοφοριών. Στην πρώτη ψηφοφορία της νέας Βουλής (που θα είναι συνολικά η τέταρτη) το όριο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας παραμένει στους 180 βουλευτές. Εάν δεν επιτευχθεί και τότε η εκλογή ΠτΔ, θα υπάρξει και δεύτερη προσπάθεια με το όριο να πέφτει στους 151 βουλευτές.

Σε περίπτωση που δεν εκλεγεί και τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Βουλή οδηγείται σε τρίτη ψηφοφορία με απλή πλειοψηφία, όπου είναι πρακτικά αδύνατον να μην εκλεγεί κάποιος από τους υποψήφιους.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή