Θράκη: Συναντήσεις Αντ. Σαμαρά με εκπροσώπους τοπικών φορέων

Δευτέρα, 05 Ιανουαρίου 2015 16:56
UPD:17:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝ

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στην Αλεξανδρούπολη, στα πλαίσια της διήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στους νομούς Έβρου, Ροδόπης και Καβάλας.

A- A A+

Με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων αλλά και απλούς πολίτες συνομίλησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την προεκλογική περιοδεία στη Θράκη, στη διάρκεια της οποίας άκουσε τα προβλήματα της περιοχής και δεσμεύτηκε για λύσεις.

Στις Σάπες της Ροδόπης, που είναι παράδειγμα πολυπολιτισμικής κοινωνίας, καθώς ζουν αρμονικά χριστιανοί, μουσουλμάνοι και παλιννοστούντες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ο κ. Σαμαράς, μαζί με τον πρώην υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη επισκέφθηκαν το δημαρχείο και συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Μαρωνείας - Σαπών Γιάννη Σταυρίδη.

Ο δήμαρχος είπε στον πρωθυπουργό ότι η περιοχή «αλλάζει σελίδα», έχει ένα αναπτυξιακό όραμα και ζήτησε να γίνουν επενδύσεις, να δημιουργηθεί σταθμός του αγωγού TAP και να γίνουν ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Μαρώνειας, με σκοπό την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος.

Ο κ. Σαμαράς αντιμετώπισε θετικά τα παραπάνω αιτήματα, δεσμεύτηκε για ικανοποίηση και τόνισε την ανάγκη για κοινή πορεία προς τα εμπρός, πάνω από τα κόμματα, αρκεί όλοι να θέλουν να είναι στην Ευρώπη. Εξέφρασε, μάλιστα, τη χαρά του για την επίσκεψη στις Σάπες, γιατί, όπως εξήγησε, θεωρεί την περιοχή «γούρικη» για τον ίδιο, σε ό,τι αφορά στις προεκλογικές περιοδείες.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς περπάτησε στην αγορά των Σαπών, έκανε χειραψίες με περαστικούς και καταστηματάρχες, μπήκε σε καταστήματα και σε μια καφετέρια, που συχνάζουν νέοι, πλησίασε τις παρέες τους και είχε ολιγόλεπτες συνομιλίες μαζί τους. Σε όλες τις περιπτώσεις αντάλλαξε μαζί τους ευχές για τη νέα χρονιά και ο καθένας από αυτούς είχε κάτι να τού ζητήσει.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τη Φιλλύρα Ροδόπης, που είναι η έδρα του Δήμου Αρριανών, ενός Δήμου με 57 ορεινά και ημιορεινά χωριά, οι κάτοικοι του οποίου είναι μουσουλμάνοι σε ποσοστό 99%. Μαζί με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης συναντήθηκαν στην αρχή με τον δήμαρχο Αχμέτ Ριτβάν και στη συνέχεια με δημοτικούς συμβούλους και κατοίκους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το πρώτο ζήτημα που έθεσαν στον πρωθυπουργό ήταν το πρόβλημα με τα καπνά, που αποτελούν μονοκαλλιέργεια στην περιοχή τους. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι υπάρχουν ομάδες που πιέζουν στο Ευρωκοινοβούλιο ώστε να σταματήσει η καλλιέργεια καπνού στην Ευρώπη, αλλά δεν τα κατάφεραν, για αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται η καπνοκαλλιέργεια και η πρόνοια για αυτή. Τους παρέπεμψε στον περιφερειάρχη, ο οποίος τόνισε πως υπάρχουν προγράμματα για έμμεση ενίσχυση και χρηματοδότηση της καπνοκαλλιέργειας, ενώ τους ενημέρωσε για την πρότασή του να γίνει στη Ροδόπη η παγκόσμια συνάντηση για το θέμα του καπνού.

Ο δήμαρχος διαμαρτυρήθηκε ότι ο Δήμος δεν διαθέτει τεχνική υπηρεσία και ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα δημιουργηθεί, με μετακινήσεις των απαραίτητων υπαλλήλων.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ένας από τους παρευρισκόμενους απευθύνθηκε στον κ. Σαμαρά και τού είπε: «Θα σας στηρίξουμε στις εκλογές. Θέλουμε να σας δούμε πάλι πρωθυπουργό. Η μειονότητα είναι πάντα υπέρ της Ευρώπης».

Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός μετέβη σε παραδοσιακό καφενείο της Φιλλύρας και ήπιε καφέ, ακούγοντας τα προβλήματα κατοίκων, οι οποίοι άδραξαν την ευκαιρία και τα έθεσαν στον κ. Σαμαρά.

Πριν από τον νομό Ροδόπης, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το ίδρυμα περίθαλψης ανήμπορων «Άγιος Κυπριανός», που βρίσκεται έξω από την Αλεξανδρούπολη και στο οποίο γίνονται έργα επέκτασης. Εκεί συναντήθηκε με τα άτομα που φιλοξενούνται, τη διοίκηση και το προσωπικό του ιδρύματος καθώς και τον μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμο.

Σήμερα, στις 6.30μ.μ., ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει σε συγκέντρωση της Ν.Δ. στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής και αύριο θα παραστεί στην τελετή αγιασμού των υδάτων στην Καβάλα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή