Μ. Ροτ: Η Ελλάδα δεσμεύεται από συμφωνίες ανεξαρτήτως εκλογών

Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2015 15:23
UPD:15:30
INTIME NEWS/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
A- A A+

Την αλληλεγγύη του Βερολίνου προς την Ελλάδα υπογραμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να τύχουν σεβασμού οι υποχρεώσεις της χώρας, επισημαίνει ο Γερμανός υφυπουργος Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Λα Στάμπα.

«Η γραμμή του Βερολίνου δεν αλλάζει. Είμαστε αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα, αλλά πρέπει να τύχουν σεβασμού οι υποχρεώσεις», τιτλοφορεί τη συνέντευξη η εφημερίδα του Τορίνο.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγής γραμμής από τη γερμανική κυβέρνηση. Είμαστε αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα. Υπάρχουν συμφωνίες και συμβόλαια με την Ελλάδα τα οποία μας δεσμεύουν. Το ίδιο, όμως, ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία δεσμεύεται από συμφωνίες ανεξαρτήτως των εκλογών και των σκέψεων για σχηματισμό κυβέρνησης», τονίζει ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD.

«Δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε στην ελληνική προεκλογική εκστρατεία. Πρέπει να αναγνωρίσουμε, πρώτα απ' όλα, όσα ήδη έχουν κάνει οι Έλληνες. Η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση των Ελλήνων και να απομακρύνουμε τον φόβο τους σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις», προσθέτει ο Ροτ, ο οποίος θεωρεί, παράλληλα, ότι πρέπει να μειωθεί η ιδιαίτερα υψηλή ανεργία των νέων στην Ελλάδα και τονίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία είναι έτοιμες να προσφέρουν τη στήριξή τους στη μάχη αυτή».

Ο Γερμανός πολιτικός, σχετικά με ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, προσθέτει: «Αυτό που έχει σημασία είναι η αξιοπιστία. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε με αποτελεσματικότερο τρόπο ότι η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα. Μπορώ μόνο να πω "εύγε" για όλα όσα έχουν ήδη γίνει».

Σε σχέση με την ανάπτυξη διαλόγου με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Μίκαελ Ροτ υπογραμμίζει:

EURONEWS

«Κανείς δεν αποκλείει τον Αλέξη Τσίπρα. Εγώ ο ίδιος έχω συναντηθεί μαζί του και ήμουν παρών σε συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιόακιμ Γκάουκ. Δεν αποφασίζουμε εμείς ποιος θα γίνει πρωθυπουργός στην Ελλάδα. Είναι κάτι που αποφασίζουν μόνο οι Έλληνες. Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη πραγματικότητα, η ευρωπαϊκή ατζέντα απαιτεί ισορροπία ανάμεσα σε δημοσιονομική εξυγίανση, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σε μέτρα υπέρ της ανάπτυξης και υπέρ επενδύσεων που να στηρίζουν την απασχόληση».

Σε παρατήρηση, τέλος, της Λα Στάμπα, ότι λίγοι στη Γερμανία ακολουθούν τη συμβουλή του για «μη ανάμειξη», ο υφυπουργός Εξωτερικών απαντά: «Είμαστε αλληλέγγυοι προς τους Έλληνες. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που έχουν κάνει και τις σεβόμαστε. Ξέρουμε καλά ότι για πολλούς πολίτες αυτές σήμαιναν θυσίες και καταβολή προσπάθειας. Αλλά, οι μεταρρυθμίσεις και οι θυσίες, θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη, εργασία και κοινωνικές εγγυήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκαθάρισε, επίσης, ότι στις Συνθήκες δεν προβλέπεται έξοδος κάποιας χώρας από το ευρώ. Στη Γερμανία δεν σημειώθηκε αλλαγή πορείας και δεν πρέπει να μετατρέψουμε αυτή την υπόθεση σε προφητεία που μπορεί να αυτοεκπληρωθεί».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή