«Ψηφοθηρία» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ στη χρονική συγκυρία αποζημίωσης ροδακινοπαραγωγών

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015 15:57
UPD:16:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Σωτήρης Μπαρμπαρούσης

Οι αποζημιώσεις, που αφορούν σε παραγωγούς εννέα νομών της χώρας, θα καταβληθούν με τη μορφή της στρεμματικής ενίσχυσης ανάλογα με την τιμή πώλησης των ροδακίνων και των νεκταρινιών και με βάση την αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2014 για κάθε παραγωγό, με καθαρό και διαφανή τρόπο.

A- A A+

Την άμεση καταβολή αποζημιώσεων 33 εκατ. ευρώ στου Έλληνες παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών ενέκρινε η Κομισιόν προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες εισοδήματος των παραγωγών εξαιτίας της πτώσης τιμών που προκάλεσε το ρωσικό εμπάργκο. Η χρονική συγκυρία της απόφασης προκάλεσε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έκανε λόγο για ψηφοθηρία χωρίς τέλος.

«Η δικαίωση του ελληνικού αιτήματος αποδεικνύει πως με σύνεση, υπεύθυνη στάση, συντονισμένες προσπάθειες, οργανωμένη δουλειά και ουσιαστικές παρεμβάσεις, χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγαλοστομίες, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης.

Ο κ. Καρασμάνης συμπλήρωσε, πως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ικανοποιεί πλήρως το βασικότερο αίτημα των Ελλήνων παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος που είχαν από ένα αίτιο, για το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονταν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την απρόσκοπτη συνέχιση της καλλιέργειας για τα προσεχή χρόνια.

Οι αποζημιώσεις, που αφορούν σε παραγωγούς εννέα νομών της χώρας, θα καταβληθούν με τη μορφή της στρεμματικής ενίσχυσης ανάλογα με την τιμή πώλησης των ροδακίνων και των νεκταρινιών και με βάση την αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2014 για κάθε παραγωγό, με καθαρό και διαφανή τρόπο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα 2/3 της παραγωγής του 2014, δηλαδή περίπου 300.000 τόνοι, από το σύνολο των 380.000 τόνων, πουλήθηκαν σε τιμές έως και 75% χαμηλότερες από την τελευταία τριετία λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, αποτέλεσμα της οποίας ήταν το ρωσικό εμπάργκο.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, σχολίασε μεταξύ άλλων, ότι τα αντισταθμιστικά οφέλη που αποκομίζονται συμβάλουν στη διευκόλυνση των παραγωγών να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγική τους δραστηριότητα σε μια δύσκολη χρονιά και μέσα απ΄αυτή να βελτιώσουν το εισόδημά τους.

Πρόσθεσε επίσης, ότι ο δρόμος για τη χώρα, είναι «να αγωνιζόμαστε μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη βελτίωση των κανόνων που ισχύουν, αλλά και να σεβόμαστε τους κανόνες αυτούς κερδίζοντας έτσι, όσα περισσότερα μπορούμε για την πατρίδα».

ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφοθηρία χωρίς τέλος

«Ακόμα και η καθυστερημένη καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών που επλήγησαν καίρια από το ρώσικο εμπάργκο, χρησιμοποιείται με τον πιο αναίσχυντο τρόπο από την κυβέρνηση Σαμαρά για εξαγορά ψήφων» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η τελική έγκριση του κονδυλίου έρχεται με καθυστέρηση έξι μηνών και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές κάτι που κρίνει ως «καθόλου τυχαία».

«Πάντως, τα ποσά των αποζημιώσεων και ο τρόπος κατανομής στους δικαιούχους παραμένουν σκόπιμα ασαφή, καθώς στο σχετικό δελτίο τύπου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων αναφέρεται ότι θα καταβληθούν «με τη μορφή της στρεμματικής ενίσχυσης ανάλογα με την τιμή πώλησης των ροδάκινων και των νεκταρινιών και με βάση την αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2014 για κάθε παραγωγό» υπογραμμίζεται.

Τέλος, όπως τονίζεται «καμιά προεκλογική παροχή δεν πρόκειται να απαλείψει τις ευθύνες της κυβέρνησης που θυσίασε τα πολύτιμα εξαγωγικά μας προϊόντα στο βωμό των ψυχροπολεμικών σχεδιασμών της ΕΕ, ευθυγραμμιζόμενη με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών που έχασαν το εισόδημα τους σε μια χρονιά που ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων, δεν πρόκειται να παραπλανηθούν και με τη ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουν την κυβέρνηση Σαμαρά παρελθόν».

Newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή