Κουμουνδούρου: Άθλια προπαγάνδα για την άντληση βραχυχρόνιας ρευστότητας

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015 16:48
UPD:16:49
Icon/ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
A- A A+

Για «άθλια προπαγάνδα εκ μέρους της κυβέρνησης» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις κυβερνητικές απόψεις για τις καταθέσεις και την άντληση βραχυχρόνιας ρευστότητας και καταγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών για τη στάση του.

Κύκλοι της Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι «τα όσα λέγονται για τις ελληνικές καταθέσεις συνιστούν μια άθλια προπαγάνδα εκ μέρους της κυβέρνησης», προσθέτουν ότι «οι καταθέσεις του ελληνικού λαού βρεθήκαν στο στόχαστρο της μνημονιακής πολιτικής» και ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμά του εγγυάται τις καταθέσεις του ελληνικού λαού και τον δρόμο προς την ανάπτυξη».

Για τη δυνατότητα βραχυχρόνιου δανεισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι όλα τα κράτη, έτσι και το ελληνικό, «έχουν τη δυνατότητα να αντλούν βραχυχρόνια ρευστότητα μέσα από διάφορα εργαλεία και αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούσε και η απερχόμενη κυβέρνηση, φτάνοντας το ύψος του ετήσιου βραχυχρόνιου δανεισμού στο ύψος των 120 δισ. (χωρίς να εκδοθεί καμία ανακοίνωση)».

Είναι απαράδεκτο, συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι, το υπουργείο Οικονομικών «να αμφισβητεί αυτήν τη δυνατότητα μετά από μήνες που διαβεβαίωνε ότι η ελληνική οικονομία είναι ξανά ισχυρή και μετά από μήνες που παρουσιάζει παραγωγή πλεονασμάτων διαθέσιμων για την εξυπηρέτηση του χρέους».

Συγκεκριμένα, σε άτυπη ενημέρωση ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:

1) Ούτε τα μνημονιακά κείμενα δεν υποχρεώνουν το ελληνικό δημόσιο να περιοριστεί σε άντληση ρευστότητας από έντοκα γραμμάτια μόνο 15 δισ. Υπάρχει δυνατότητα να αυξηθεί η έκδοσή τους για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι τράπεζες διαθέτουν τα απαραίτητα κεφαλαιακά αποθέματα και η αποδόσεις τους μπορούν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές και η ίδια η ΕΚΤ μπορεί να αναπροσαρμόσει το όριο που αποδέχεται τέτοιους τίτλους στο χαρτοφυλάκιο της.

2) Κακώς το Υπουργείο Οικονομικών επαναφέρει το θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Μόλις πριν λίγες μέρες η ΤτΕ διαβεβαίωσε επίσημα ότι «η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο». Επιπλέον, ο κ. Ντράγκι είναι υπεύθυνος για τις μεγάλες συστημικές τράπεζες. Θα ήταν παράλογο και θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα στην Τραπεζική Ένωση στα πρώτα της βήματα, να δημιουργήσει προβλήματα σε τράπεζες που εποπτεύει. Τα όσα λέγονται για τις ελληνικές καταθέσεις συνιστούν μια άθλια προπαγάνδα εκ μέρους της κυβέρνησης. Οι καταθέσεις του ελληνικού λαού βρεθήκαν στο στόχαστρο της μνημονιακής πολιτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμά του εγγυάται τις καταθέσεις του ελληνικού λαού και τον δρόμο προς την ανάπτυξη.

3) Το κράτος έχει τη δυνατότητα να αντλήσει ρευστότητα μέσω του εσωτερικού δανεισμού του από τα ρευστά διαθέσιμα οργανισμών και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτό γίνεται ήδη και σύμφωνα με πηγές του ίδιου του υπουργείου υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί αρκετά για να καλυφθούν οι ανάγκες της εξυπηρέτησης του χρέους κατά τους πρώτους μήνες του χρόνου.

Οι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρθηκε στο κλείσιμο των τεράστιων χρηματοδοτικών κενών που υπάρχουν στο αποτυχημένο μνημονιακό πρόγραμμα και πως αναφέρθηκε μόνο στην κάλυψη των ομολόγων που λήγουν το πρώτο τρίμηνο και είναι αξίας μικρότερης από 5 δισ..

«Για τα άλλα κενά δεν μπορεί να απαντήσει ούτε το ΥΠΟΙΚ, ούτε κανένας άλλος. Γι' αυτό και η απερχόμενη κυβέρνηση αναγκάστηκε να προκηρύξει εκλογές. Γιατί στο αδιέξοδο στο οποίο φτάσαμε υπάρχουν δύο λύσεις», συνεχίζουν. 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή