Νορβηγία: Αποσύρθηκε ν/σ που ποινικοποιούσε την επαιτεία

Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2015 21:50
UPD:21:54
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Από πέρσι έχει τεθεί σε ισχύ ένας νόμος που επιτρέπει στις δημοτικές αρχές να απαγορεύουν την επαιτεία σε δημόσιους χώρους.

A- A A+

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας απέσυρε σήμερα νομοσχέδιο που ποινικοποιούσε την επαιτεία, έπειτα από αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που προειδοποιούσαν πως εάν περνούσε το νομοσχέδιο θα μπορούσε να θεωρηθεί εγκληματίας οποιοσδήποτε πρόσφερε βοήθεια στους φτωχούς.

Το αντιπολιτευόμενο Κεντρώο Κόμμα ανακοίνωσε ότι δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο, αφήνοντας την δεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας χωρίς την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να μπορέσει να περάσει το νομοσχέδιο  από το κοινοβούλιο.

Ο νόμος αυτός εάν περνούσε, θα απαγόρευε την επαιτεία, ενώ προέβλεπε την επιβολή προστίμων ή ακόμη και φυλάκιση ενός έτους για τους παραβάτες.

Όμως το Κεντρώο Κόμμα επεσήμανε ότι το άρθρο που θέτει εκτός νόμου τη «συνεργασία» με τους ζητιάνους θα μπορούσε να οδηγήσει στην ποινικοποίηση ακόμη και απλών φιλανθρωπικών πράξεων.

«Δεν μπορεί να αποτελεί έγκλημα να δίνει κανείς ρούχα, τρόφιμα ή στέγη», είπε η Μάριτ Άρνστατ, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων NTB. Πρόσθεσε ότι το κόμμα δεν πρόκειται να στηρίξει την απαγόρευση της επαιτείας σε εθνικό επίπεδο, όπως και αν διατυπωθεί η πρόταση.

Η νορβηγική κυβέρνηση έχει συνδέσει τη ζητιανιά με την αύξηση της εγκληματικότητας.

Πέρσι, το Κεντρώο Κόμμα και τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης είχαν σημειώσει, σε μια κοινή ανακοίνωσή τους, ότι παρατηρείται μια απότομη αύξηση των μικροκλοπών (κυρίως κλοπές πορτοφολιών) στο Όσλο και η εγκληματικότητα στην πόλη έφτασε σε επίπεδα παραπλήσια με εκείνα του Βερολίνου, μιας πόλης με τον επταπλάσιο πληθυσμό. Από πέρσι έχει τεθεί σε ισχύ ένας νόμος που επιτρέπει στις δημοτικές αρχές να απαγορεύουν την επαιτεία σε δημόσιους χώρους.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή