Ένα μουσικό παιχνίδι που αγαπάει τον αυτισμό

Το εργαστήριο «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» επαναλαμβάνεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015 10:30
A- A A+

Ένα δημιουργικό παιχνίδι - μάθημα, γεμάτο μουσική, ηχοχρώματα, ρυθμό και αρμονία, θα αγκαλιάσει και πάλι με αγάπη τα αυτιστικά παιδιά, επιχειρώντας να ανοίξει τα μουσικά και επικοινωνιακά φτερά τους.

Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» επαναλαμβάνεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με δωρεάν συμμετοχή, απευθυνόμενο, αυτήν τη φορά, σε παιδιά ηλικίας 5 έως 7 και 8 έως 11 ετών, που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, και στους γονείς τους, τις Τετάρτες 11, 18 και 25 Φεβρουαρίου και 4, 11 και 18 Μαρτίου.

Το πρόγραμμα - εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη μουσικολόγο - μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Παναγιωτάκου και μια ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών και θα ολοκληρωθεί σε έξι συναντήσεις. Η παρουσία των γονέων είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, έχοντας τη δυνατότητα να καθορίζουν οι ίδιοι τον ρόλο τους, αφού μπορούν να είναι απλοί παρατηρητές ή να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες. Η πρώτη συνάντηση απευθύνεται μόνο στους γονείς, που θα συνοδεύουν τα παιδιά στο μουσικό εργαστήριο.

Η μουσική ως εργαλείο επικοινωνίας

Με σκοπό τη δημιουργική επαφή γονέων - παιδιών, αφού η μουσική αποτελεί ένα από τα πιο βασικά εργαλεία μάθησης και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και λειτουργεί βοηθητικά ως μέσο για την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων και συναισθηματικής ωρίμανσης του ατόμου με αυτισμό, το εργαστήριο θα προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να μάθουν καινούρια πράγματα παίζοντας και να τα οδηγήσει στην εκτέλεση μιας «διαδραστικής μουσικής συναυλίας».

Σε ένα ασφαλές περιβάλλον, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με μουσικά όργανα, παίρνοντας μέρος σε διάφορα παιχνίδια αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα με βάση τη μουσική, η οποία χρησιμοποιείται ως εργαλείο επικοινωνίας, ακόμα και όταν λείπει ο λόγος, επιτρέποντάς τους να αισθανθούν την ύπαρξή τους, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να τραγουδήσουν, να παίξουν και να ακούσουν πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής.

Μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι με τα όργανα, τα παιδιά ωθούνται στην ενεργή συμμετοχή τους, βιώνουν την εμπειρία της ομαδικότητας, μπορούν να καθορίσουν και να εμπλουτίσουν το ρεπερτόριο των μουσικών ανάλογα με τις προτιμήσεις τους και να οδηγηθούν, τελικά, στην παρουσίαση και εκτέλεση της διαδραστικής  συναυλίας, μιας μουσικής γιορτής, όπου πρωταγωνιστές και εκτελεστές είναι τα ίδια και με την οποία θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των συναντήσεων του εργαστηρίου.

Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, λεωφόρος Συγγρού 107 - 109, Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Ώρες προγράμματος: παιδιά 5 έως 7 ετών: 16:00 - 18:00, παιδιά 8 έως 11 ετών: 18:00 - 20:00 (πρώτη συνάντηση την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, μόνο για τους γονείς). Προϋποθέσεις: υποχρεωτική συμμετοχή και στις 6 συναντήσεις του κάθε κύκλου. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Κρατήσεις: τηλεφωνικά: 213 0178034, ηλεκτρονικά: education@sgt.gr και www.sgt.gr.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή