Επίσπευση των μεταρρυθμίσεων ζητεί από την Τουρκία το PKK

Κυριακή, 01 Μαρτίου 2015 17:20
UPD:17:28
EPA/ANADOLU AGENCY EMRAH YORULMAZ

Ομάδα μαχητών του PKK (αρχείου)

A- A A+

Oι Κούρδοι αυτονομιστές χαρακτήρισαν σήμερα «ιστορική» την έκκληση που απηύθυνε χθες ο φυλακισμένος ηγέτης τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν προκειμένου να διεξαγάγουν ένα συνέδριο με αντικείμενο τον αφοπλισμό τους και επισήμαναν ότι η Τουρκία πρέπει τώρα να προχωρήσει σε απτές και συγκεκριμένες ενέργειες για να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία.

«Μια τέτοια δήλωση καλής προαίρεσης συνιστά ένα πολύ σημαντικό θεμέλιο και ταυτόχρονα μια σημαντική ευκαιρία για τον εκδημοκρατισμό του κράτους και της κυβέρνησης και την επίλυση του κουρδικού ζητήματος και των βασικών προβλημάτων της Τουρκίας» τονίζεται σε ανακοίνωση της ένοπλης κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε σαρωτικά, απτά βήματα και να δώσει μια σοβαρή πολιτική απάντηση» υπογραμμίζεται.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, υποδέχθηκε με επιφύλαξη την ανακοίνωση του Οτσαλάν, υποστηρίζοντας ότι οι αντάρτες πρέπει να ανταποκριθούν στην έκκλησή του και να εφαρμόσουν όσα τους ζητάει.

«Το να χρησιμοποιήσουν μια ιστορική ανακοίνωση καλής θέλησης του ηγέτη μας ως προεκλογική προπαγάνδα θα συνιστά ένα παράδειγμα μεγάλης αδικίας και ανευθυνότητας για το λαό μας» προειδοποίησε το PKK, αναφερόμενο στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο στην χώρα.

EURONEWS

Οι Κούρδοι αντάρτες ζήτησαν επίσης να συνομιλήσουν απευθείας με τον Οτσαλάν προκειμένου να διασφαλίζουν ότι η ειρηνευτική διαδικασία θα προχωρήσει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Οτσαλάν «ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός».

«Ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα αδράξουν την ευκαιρία προκειμένου να σημειώσουν αποφασιστική πρόοδο προς τη συμφιλίωση και τον εκδημοκρατισμό» επισήμανε η Ε.Ε. σε μια ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή