Εκλογοδικείο: Συνταγματικό το πλαφόν του 3%

Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2015 18:50
UPD:18:55
G4PHOTOS/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Στην ένστασή του, ο κ. Καρατζαφέρης ζητούσε τη μεταστροφή της νομολογίας του Εκλογοδικείου στο θέμα της συνταγματικότητας του πλαφόν εισόδου στο Ευρωκοινοβούλιο (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Απορρίφθηκε από το Εκλογοδικείο η ένσταση του πρόεδρου του ΛΑΟΣ Γεωργίου Καρατζαφέρη και του κόμματος Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες κατά των Ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου 2014, κρίνοντας ότι είναι συνταγματικό το πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στρεφόταν κατά της Χρυσής Αυγής και του ευρωβουλευτή της, Γεώργιου Επιτήδειου και οι Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες κατά του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, αλλά και κατά των ανακηρυχθέντων ευρωβουλευτών τους, Σωτηρίου Ζαριανόπουλου (ΚΚΕ) και Γεωργίου Επιτήδειου (ΧΑ).

Στην ένστασή του, ο κ. Καρατζαφέρης ζητούσε τη μεταστροφή της νομολογίας του Εκλογοδικείου στο θέμα της συνταγματικότητας του πλαφόν εισόδου στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς έχουν σημειωθεί βασικές αλλαγές στην φυσιογνωμία των πολιτικών σχηματισμών που εισέρχονται στην Ευρωβουλή.

Υποστήριζε ακόμη ότι το πλαφόν του 3% είναι αντισυνταγματικό.

Οι «Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες» ζητούσαν τη μεταρρύθμιση της κατανομής των 21 εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο, υποστηρίζοντας και αυτοί ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 6 του Ν. 4255/2014, με την οποία επιβάλλεται ελάχιστο όριο εισόδου στην Ευρωβουλή το 3% του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Αντίθετα, το Εκλογοδικείο με τις υπ΄ αριθμ. 3 και 4/2015 αποφάσεις του έκανε δεκτή την εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Γιώργου Παπαγεωργίου και επανέλαβε ότι ο νόμος 4255/2014 που θέτει το πλαφόν εισόδου (3%) στο Ευρωκοινοβούλιο είναι συνταγματικός και απέρριψε και τους δυο ενστάσεις.

«Το πλαφόν δεν κινείται εκτός των ορίων που θέτει η Συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτικών κομμάτων και της παροχής σε αυτά ίσων ευκαιριών, που αποτελεί θεμελιώδη κανόνα του δημοκρατικού πολιτεύματος, αφού στηρίζεται σε κριτήρια αντικειμενικά και εύλογα» έκρινε το Εκλογοδικείο. 

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή