Αεροπλάνο ηλιακής ενέργειας ξεκίνησε το γύρο του κόσμου

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015 10:49
UPD:10:49
REUTERS/AHMED JADALLAH

Το πρώτο κομμάτι του ταξιδιού από το Άμπου Ντάμπι προς το Ομάν θα διαρκέσει περίπου 10 ώρες, καλύπτοντας 284 χιλιόμετρα ως την πρωτεύουσα Μουσκάτ.

A- A A+

Ένα αεροπλάνο που τροφοδοτείται με ενέργεια παραγόμενη αποκλειστικά από φωτοβολταϊκά κύτταρα ξεκίνησε χθες από το Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με σκοπό να πραγματοποιήσει το γύρο του πλανήτη.

Το αεροπλάνο, με την ονομασία Solar Impulse 2, αποτελεί το διάδοχο του Solar Impulse 1, το οποίο είχε διασχίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με επιτυχία το 2013. Το σκάφος αναμένεται να καλύψει περισσότερα από 35.000 χιλιόμετρα, χωρισμένα σε δώδεκα κομμάτια.

Το πρώτο κομμάτι του ταξιδιού από το Άμπου Ντάμπι προς το Ομάν θα διαρκέσει περίπου 10 ώρες, καλύπτοντας 284 χιλιόμετρα ως την πρωτεύουσα Μουσκάτ. Το αεροσκάφος έχει βάρος μόλις 2.300 κιλά, ωστόσο τα φτερά του είναι μεγαλύτερα από αυτά των μεγάλων επιβατικών αεροσκαφών.

REUTERS/AHMED JADALLAH

Οι δύο Ελβετοί δημιουργοί του αεροπλάνου, ο επιχειρηματίας και πιλότος Αντρέ Μπόρσμπεργκ (αριστερά) και ο αεροναύτης και ψυχίατρος Μπερτράν Πικάρ (δεξιά) θα πιλοτάρουν εναλλάξ το Solar Impulse 2.

Οι δύο Ελβετοί δημιουργοί του αεροπλάνου, ο επιχειρηματίας και πιλότος Αντρέ Μπόρσμπεργκ και ο αεροναύτης και ψυχίατρος Μπερτράν Πικάρ θα πιλοτάρουν εναλλάξ το Solar Impulse 2, κάνοντας στάσεις στην Ινδία, τη Μυανμάρ και την Κίνα, προτού διασχίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη νότια Ευρώπη και επιστρέψουν τελικά στο Άμπου Ντάμπι.

Τα πιο απαιτητικά κομμάτια του ταξιδιού θα προκύψουν όταν το αεροπλάνο θα διασχίζει τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό, καθώς με ταχύτητα 50-100 χιλιόμετρα την ώρα, η συνεχής πτήση αναμένεται να διαρκέσει έως και έξι ημέρες.

EURONEWS

Το αεροπλάνο είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και τα τεράστια φτερά του είναι καλυμμένα με 17.248 ηλιακούς συλλέκτες που επαναφορτίζουν τέσσερις μπαταρίες πολυμερών λιθίου. Η μελέτη, ο σχεδιασμός και η κατασκευή του διήρκεσαν συνολικά 12 χρόνια, μέχρι να δοκιμαστεί το πρώτο μοντέλο το 2009.

«Με τις ανανεώσιμες πηγές μπορούν να επιτευχθούν θαύματα», δήλωσε ο Πικάρ. «Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο πως μπορούμε να πετάμε μέρα και νύχτα χωρίς να χρησιμοποιούμε ούτε μία σταγόνα καυσίμων», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή