Σουηδία: Θα ανακρίνουμε τον Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο

Αλλαγή τακτικής από τη σουηδική δικαιοσύνη, ικανοποίηση από πλευράς του ιδρυτή των WikiLeaks
Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015 12:08
UPD:12:43
REUTERS/LUKE MACGREGOR

Η Σουηδία είχε ζητήσει τη σύλληψη του κ. Ασάνζ (φωτ. αρχείου) το 2010. Μέχρι σήμερα, η σουηδική δικαιοσύνη επέμενε η ανάκριση να διεξαχθεί στο έδαφος της Σουηδίας.

A- A A+

Σουηδοί εισαγγελείς προσφέρονται να ταξιδέψουν στο Λονδίνο για να ανακρίνουν τον Τζουλιάν Ασάνζ, δημιουργό των WikiLeaks, για τις κατηγορίες οι οποίες τον βαραίνουν σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης στη σκανδιναβική χώρα.

Η Σουηδία είχε ζητήσει τη σύλληψη του κ. Ασάνζ το 2010. Μέχρι σήμερα, η σουηδική δικαιοσύνη επέμενε η ανάκριση να διεξαχθεί στο έδαφος της Σουηδίας.

Ο κ. Ασάνζ αρνείται όλες τις κατηγορίες και ζει από το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα.

Έχει εκφράσει φόβους ότι εάν σταλεί στη Σουηδία, υπάρχει πιθανότητα να εκδοθεί στις ΗΠΑ και να αντιμετωπίσει κατηγορίες για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών.

ΕURONEWS

Ο Περ Σάμιουελσον, δικηγόρος του κ. Ασάνζ, καλωσόρισε την κίνηση των Σουηδών. «Είναι κάτι το οποίο είχαμε ζητήσει εδώ και τέσσερα χρόνια», ανέφερε στο πρακτορείο Associated Press.

Η αλλαγή τακτικής από πλευράς των Σουηδών σχετίζεται με την πιθανότητα το αδίκημα να παραγραφεί τον ερχόμενο Αύγουστο, όπως εξήγησε η επικεφαλής της δικαστικής έρευνας, εισαγγελέας Μαριάν Νι.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή