Ροχανί: Πιθανή η επίτευξη συμφωνίας για τα πυρηνικά

Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015 14:44
UPD:14:50
REUTERS/BRIAN SNYDER

Ο Τζον Κέρι με τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί.

A- A A+

Την εκτίμηση ότι η πρόοδος που επετεύχθη πρόσφατα στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης μπορεί να οδηγήσει στη σύναψη οριστικής συμφωνίας εξέφρασε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Το Ιράν και η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα) επιχείρησαν την περασμένη εβδομάδα στην Ελβετία να καταλήξουν σε συμφωνία για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν την προσεχή Τετάρτη με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο.

«Σε αυτό τον γύρο των συνομιλιών, προέκυψαν κοινές απόψεις σε ορισμένα ζητήματα όπου υπήρχε διαφωνία κι αυτό μπορεί να είναι μία βάση για οριστική συμφωνία», είπε ο πρόεδρος όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. «Θεωρώ ότι είναι πιθανό να επιτύχουμε μία συμφωνία και δεν υπάρχει τίποτε που να μην μπορεί να επιλυθεί», πρόσθεσε ο ίδιος έπειτα από επίσκεψή του σε κέντρο αποκατάστασης βετεράνων του στρατού.

Δυτικοί και Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη διάσταση απόψεων, παρότι όλες οι αντιπροσωπείες επιθυμούν μία συμφωνία. Το Ιράν θέλει την άμεση άρση όλων των κυρώσεων, αλλά Ευρωπαίος διαπραγματευτής δήλωσε από την πλευρά του ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Για πρόοδο στις συνομιλίες με τον Ιράν έκανε λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα για «σκληρές αποφάσεις» προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία-πλαίσιο.

«Δεν βιαζόμαστε... αλλά αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να ληφθούν τώρα θεμελιώδεις αποφάσεις και όσο περνάει ο καιρός δεν καθίσταται ευκολότερο. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην γραμμή τερματισμού, αλλά να είστε σίγουροι ότι έχουμε την ευκαιρία να προσπαθήσουμε να το πετύχουμε. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και λήψης σκληρών αποφάσεων...και πρέπει όλοι να κάνουμε σωστές επιλογές μέσα στις επόμενες μέρες», είπε ο Κέρι.

Ο ίδιος ανέφερε ότι εντός της ημέρας θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για να συζητήσουν τρόπους για την επίλυση των ζητημάτων που εκκρεμούν με το Ιράν και ότι την επόμενη εβδομάδα θα επιστρέψουν στην Λωζάννη «για να διαπιστώσουν αν είναι πιθανή μία συμφωνία».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή