Συνέδριο για τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα του ΡΚΚ ζητεί ο Οτσαλάν

Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015 15:13
UPD:20:54
EPA/SEDAT SUNA

Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην νοτιοανατολική Τουρκία για να ακούσουν το μήνυμα του φυλακισμένου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

A- A A+

Έκκληση προς την οργάνωσή του για την πραγματοποίηση συνεδρίου προκειμένου να τερματιστεί ο ένοπλος αγώνας που διεξάγει επί τρεις δεκαετίες κατά του τουρκικού κράτους, απηύθυνε σήμερα ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

«Θεωρούμε απαραίτητο για το ΡΚΚ να πραγματοποιήσει συνέδριο για τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα του κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας», αναφέρει ο Οτσαλάν σε μήνυμά του που διαβάστηκε από Κούρδους πολιτικούς στη διάρκεια συγκέντρωσης για τον εορτασμό του "Νεβρόζ", δηλαδή του κουρδικού νέου έτους.

«Αυτός ο αγώνας του κινήματός μας που μετράει 40 χρόνια είναι γεμάτος πόνο, αλλά δεν υπήρξε μάταιος. Ταυτόχρονα όμως έχει γίνει μη βιώσιμος. Η ιστορία και ο λαός μας ζητούν από εμάς μία δημοκρατική λύση και ειρήνη που να συμβαδίζουν με το πνεύμα της εποχής» ανέφερε στο μήνυμά του ο Οτσαλάν, κάνοντας έκκληση για την πραγματοποίηση συνεδρίου του ΡΚΚ που θα καθορίσει «την πολιτική και κοινωνική στρατηγική του ώστε να συμβαδίζουν με το πνεύμα της νέας περιόδου». Το μήνυμα του Οτσαλάν διάβασε ο Σίρι Σουρέγια Όντερ, ένας κούρδος πολιτικός, ο οποίος επισκέφθηκε τον Οτσαλάν την Πέμπτη στη φυλακή.

EURONEWS

Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην νοτιοανατολική Τουρκία για να ακούσουν το μήνυμα του φυλακισμένου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τότε ήταν πρωθυπουργός, ξεκίνησε συνομιλίες με τον Οτσαλάν στα τέλη του 2012 με στόχο τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα των Κούρδων για αυτονομία, που μετρά τρεις δεκαετίες και 40.000 νεκρούς. Έκτοτε, δεν έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος αλλά η πίστη των Κούρδων στον Οτσαλάν παραμένει ακλόνητη.

Από το 2013 βρίσκεται σε ισχύ εκεχειρία και όπως επισημαίνει το BBC υπάρχουν ελπίδες για τερματισμό της σύγκρουσης. Ο Οτσαλάν βρίσκεται στη φυλακή από το 1999 εκτίοντας ισόβια για προδοσία.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή