Πέθανε ο σολίστ του μπουζουκιού Χρήστος Κωνσταντίνου

Σε ηλικία 65 ετών
Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015 15:09
UPD:15:09
A- A A+

Ο σπουδαίος σολίστ του μπουζουκιού Χρήστος Κωνσταντίνου έφυγε από τη ζωή, το Σάββατο 21 Μαρτίου, σε ηλικία 65 ετών. Είχε γεννηθεί στο κατεχόμενο Αργάκι της Μόρφου, το 1950. Τα πρώτα ακούσματα δημοτικής μουσικής από τον βιολάρη πατέρα του τον ώθησαν να αρχίσει μαθήματα βιολιού σε ηλικία 10 χρονών, στον Πετράκη στη Μόρφου.

Το 1962 μετανάστευσε στο Λονδίνο όπου συνέχισε τα μαθήματα βιολιού και άρχισε παράλληλα μαθήματα στο τρίχορδο μπουζούκι. Πολύ σύντομα άρχισε να παίζει μπουζούκι επαγγελματικά στα διάφορα παροικιακά κέντρα, όπου γνώρισε τον Λουκά Νταράλα -πατέρα του Γιώργου Νταλάρα - και συνεργάστηκε μαζί του. Σε ηλικία 19 ετών συμμετείχε στην ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έκανε τότε περιοδείες στο εξωτερικό.

Το 1971 μετακόμισε στην Ελλάδα. Συνεργάστηκε με μεγάλους συνθέτες και τραγουδιστές όπως οι Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Νίκος Ξυλούρης, Βίκυ Μοσχολιού, Γιώργος Νταλάρας, Χρόνης Αϊδονίδης, Δόμνα Σαμίου, Ξανθίππη Καραθανάση, Θόδωρος Αντωνίου, Αγνή Μπάλτσα, Μπάμπης Τσέρτος, Σωτηρία Μπέλλου και με πολλούς άλλους.
Ήταν λάτρης της μουσικής παράδοσης και συμμετείχε σε αρκετά συγκροτήματα («Ακρίτες»), με συνεργασίες και πέρα από τη λαϊκή μουσική (Δόμνα Σαμίου.). Ήταν ιδρυτικό μέλος του μουσικού σχήματος «Τρίχορδο», του πρώτου σύγχρονου συγκροτήματος με επίκεντρο τους μπουζουξήδες, με το οποίο ηχογράφησαν κι ένα δίσκο.

Ως «μαθητής» του Παπαϊωάννου, υπήρξε ένας από τους κορυφαίους στους αυτοσχεδιασμούς (ταξίμια), ενώ υπέγραψε ως δημιουργός και μερικά εξαιρετικά τραγούδια («Ο Σιδερής», «Πλάνα ζωή», «Της εξουσίας», «Κάνω τη ρίζα μου φτερό» κ.ά.).

Δήλωση αν. υπουργού Πολιτισμού

Πληροφορούμενος την είδηση του θανάτου του Χρήστου Κωνσταντίνου, ο αν. υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η λαϊκή μουσική έχασε ένα μεγάλο καλλιτέχνη. Ο Χρήστος Κωνσταντίνου, δεξιοτέχνης σολίστ του μπουζουκιού, διέγραψε μακρά και γόνιμη πορεία στο ελληνικό πεντάγραμμο. Ο σπουδαίος οργανοπαίκτης έκανε τα πρώτα του βήματα με τον Λουκά Νταράλα, ενώ πολύ νέος βρέθηκε στην ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη, σε περιοδείες κατά την περίοδο της δικτατορίας στο εξωτερικό. Η δεξιοτεχνία του στο τρίχορδο μπουζούκι τον έφερε στο πλάι μεγάλων συνθετών και τραγουδιστών όπως οι Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Σταύρος Ξαρχάκος, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Νίκος Ξυλούρης, Βίκυ Μοσχολιού, Σωτηρία Μπέλλου και πολλοί άλλοι. Υπηρέτησε με πάθος και σεβασμό το λαϊκό τραγούδι και η προσφορά του υπήρξε ανεκτίμητη. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του αλλά και στη μεγάλη οικογένεια του λαϊκού τραγουδιού».

Ανακοίνωση ΚΚΕ

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε  το ΚΚΕ για τον θάνατο του λαϊκού μουσικού Χρήστου Κωνσταντίνου:
«Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του σπουδαίου δεξιοτέχνη λαϊκού μουσικού Χρήστου Κωνσταντίνου, που έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 21 Μάρτη. Ο Χρήστος Κωνσταντίνου συμμετείχε σε πολλές εκπομπές του “902”, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, ως στενός φίλος του σταθμού, στον οποίο - όπως ο ίδιος έλεγε - ένιωθε “σαν στο σπίτι του”.  Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του».

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή